Počinje Internacionalni festival umetnika harmonike

0
190

Od 18. do 24. novembra u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije u organizacji Muzičkog centra AD LIBITUM pod pokroviteljstvom grada biće održan 29. Internacionalni festival umetnika harmonike.

Po mnogo čemu jedinstvenom, na ovogodišnjem festivalu pored poznatih i priznatih umetnika harmonike iz Ukrajine, Rusije, Moldavije, Danske, sa orkestrima nastupiće prvi doktoranti Katedre za harmoniku FILUM-a, najavljeno je na konferenciji za medije održanoj u Skupštini grada.

“Festival je davno prevazišao okvire lokalnog značaja imajući u vidu podršku koju pored grada Kragujevca daje Ministarstvo kulture i informisanja. Festival sve više dobija na kvalitetu i vidljivosti kroz umrežavanje FILUM-a sa različitim orkestrima, Muzičkim centrom grada Kragujevca, kamernim orkestrom Šlazinger. Sveukupno ove godine dobijamo drugačiji festival što i jeste suština manifestacija od značaja za grad koje promovišu prave vrednosti, unapređuju iz godine u godinu. Zbog toga je Kragujevac na međunarodnoj akordeonističkoj sceni prepoznat kao centar harmonike kao akademskog instrumenta. Između ostalog specifičnost je i u tome jer nastupaju učenici, studenti, nastavnici i profesori Muzičke škole “Dr Miloje Milojević” i Filološko –umetničkog fakulteta kojima se stvara mogućnost da prate savremene domete na akordeonističkoj međunarodnoj sceni ali i čuju novitete, soliste sa različitim orkestrima”, rekao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu..

Direktor festivala Milan Tomić istako je da je ove godine na raspolaganju bilo više novca nego obično, što je omogućilo da se obogati program festivala.

“Reč je o koncertima prva dva doktoranta Filološko-umetničkog fakulteta na Katedri za harmoniku koji će nastupiti sa orkestrima.Takvi nastupi su retki i u svetu. Docent Miodrag Đorđević nastupaće sa ansamblom Metamorfozis iz Beograda a Mia Grozdanić će svirati sa Kragujevačkim ansamblom Šlezinger. Koncertom Akademskog orkestra akordeonista, kragujevačkoj publici prikazaćemo blago našeg grada koji iz godine u godinu napreduje, dostiže viši nivo a to doprinosi popularnosti klasične harmonike”, kazao je Tomić.

Internacionalni festival umetnika harmonike osnovan je 1988. godine kada je formirana i kragujevačka škola harmonike. Od tada je na koncertnoj sceni Prve kragujevačke gimnazije nastupilo više od dve stotine najprestižnijih izvođača na harmonici, a Kragujevac je postao svetski prepoznatljiv centar u kome se formirao široki krug poštovalaca klasične harmonike.

“Ovo je događaj koji prevazilazi okvire FILUM-a i Kragujevca i predstavlja značajan događaj za kulturu Srbije imajući u vidu da doktorske studije za harmoniku postoje u svega nekoliko zemalja u svetu”, istakao je direktor festivala.

“U Kragujevcu harmonika datira kao unikat, kao nešto što je posebno za umetnost u ovom gradu. Katedra za harmoniku na Filološko-umetničkom fakultetu je nastala na krilima harmonikaške kragujevačke škole a na njima i jedinstvene u Srbiji doktorske akademske studije kojih ni u svetu nema mnogo”, kazao je mr Vojin Vasović, redovni profesor FILUM-a na Katedri za harmoniku. Pored doktoranata FILUM-a, na ovogodišnjem festivalu nastupaće i doktorantkinja iz Kanade.

Koncerti tokom sedam festivalskih večeri održavaće se u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije sa početkom od 20 sati.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime