ZZŠ: Štimovanje duga Kragujevca politikantskim sabiranjem

0
2245

petar veselinovicTvrdnja da grad Kragujevac duguje 60 miliona evra pokazuje nameru novopostavljene lokalne vlasti da sve obaveze, po različitim osnovama, prikaže kao enormni dug grada Kragujevca i da po oprobanom politikantskom naprednjačkom modelu otpočne hajku na svoje prethodnike, rekao je na konferenciji za medije prof. dr Petar Veselinović, predsednik Ekonomskog saveta Zajedno za Šumadiju.

– Sabiranje kategorija kao što su obaveze po kreditnim linijama, tzv. obaveze gradske uprave i obaveze javnih preduzeća, jasno pokazuje namerno zbrajanje „baba i žaba“i zanemarivanje elementarnih činjenica. Očigledno je da nova lokalna vlast tako hoće da skrene pažnju sa činjenice da je formirana protiv izborne volje građana, ali i da ublaži opštu ocenu da je to politička garnitura bez ideja, programa i stručnih kadrova – kazao je Veselinović.

Prema njegovim rečima grad Kragujevac i u navedenom spornom zbiru, nema obaveze u visini jednog i po godišnjeg budžeta, već znatno ispod tog iznosa.

– Osim toga, nisu uzeta u obzir potraživanja koja grad ima od tzv. preduzeća u restrukturiranju, odnosno od države, po različitim osnovama, što je ogroman iznos koji bi pokrio mnoge obaveze grada. Dakle, posmatra se samo jedna strana medalje, a ne uzimaju se u obzir enormni dugovi različitih subjekta prema lokalnoj samoupravi. Ako se sagledaju obaveze po kreditnim linijama, jasno je da je grad Kragujevac jedan od retkih gradova koji je uspeo u uslovima svetske ekonomske krize, da svoj razvoj uspešno finansira, značajno smanjujući obaveze po osnovu dugoročnih kredita – naglasio je Veselinović i dodao da je grad Kragujevac od januara do oktobra 2014. godine, po osnovu dugoročnih kredita, vratio skoro milion evra (sto miliona dinara), a da nije ugrozio sopstveno funkcionisanje.

Veselinović je istakao da su i sve obaveze po osnovu kratkoročnih kredita do kraja 2013. godine isplaćene do poslednjeg dinara, a da su i svi krediti u 2014. godini uredno servisirani.

– Napominjem da je rok otplate svih dugoročnih kredita kraj kalendarske 2019. godine, što uz dobro osmišljen i dinamičan razvoj ne sme predstavljati problem. Uostalom, mnogi gradovi u Srbiji u kojima je na vlasti Srpska napredna stranka, po ovom osnovu su znatno zaduženiji od Kragujevca – rekao je Veselinović.

On je dodao da u javnim preduzećima postoje problemi u njihovom funkcionisanju, ali ne mogu se sve obaveze javnih preduzeća pripisati „gradskoj kasi“ jer ta preduzeća su privredni subjekti koji treba da ostvaruju određene prihode i da ulože dodatne napore u naplati sopstvenih potraživanja koja su ogromna. Dakle, dug javnih preduzeća ne može se u celini pripisati kao dug gradskog budžeta – poručio je Veselinović.

Predsednik Ekonomskog saveta ZZŠ istakao je i da se u prethodnom periodu poklanjala značajna pažnja konsolidaciji gradskog budžeta, jasno pokazuju i mehanizmi u okviru mera štednje predviđenih rebalansom budžeta za 2013. godinu i kreiranjem budžeta za 2014. godinu, kada je ostvarena ušteda od preko jedne milijarde dinara. Smernicama je predviđeno da se i rebalansom budžeta za tekuću (2014.) godinu uštedi još dodatnih 1,6 milijardi dinara i ujedno završe započeti investicioni projekti.

– Tekuća nelikvidnost i blokada računa grada počeli su da se javljaju od momenta kada je država zavukla ruke u gradsku kasu smanjivanjem transfernih sredstava i poreza na dohodak građana (kao izvornog prihoda), što je na godišnjem nivou iznosilo preko 700 miliona dinara manje za grad Kragujevac. Međutim, i u takvim uslovima, grad Kragujevac je uspeo da obezbedi relativno stabilno funkcionisanje svih službi i ustanova. Tekuća likvidnost u velikoj meri bila je ugrožena i nedostatkom programa nosilaca ekonomske politike na državnom nivou, koji nisu u zemlji, a samim tim i u lokalnim sredinama.To potvrđuju i podaci relevantnih svetskih institucija, koji kažu da je Srbija zajedno sa Bosnom i Hercegovinom od svih evropskih zemalja imala najlošiji poslovni ambijent u 2013. i prvoj polovini 2014. godine. Treba reći da je uprkos brojnim ograničenjima, grad Kragujevac predstavljao svetlu tačku ekonomski posrnule Srbije i da je od ‘doline gladi’ postao moderan evropski grad. Bojim se da će Kragujevac pod vlašću SNS-a, ponovo postati siromašna sredina, na marginama kulturnog i sportskog života Srbije iz kojeg će mladi odlaziti, sa životnim uslovima sličnim onim u Podujevu, Uroševcu, Gračanici, Štimlju i ostalim opštinama i selima sa kojima novi gradonačelnik voli da poredi grad na čije je čelo došao nasilnom promenom izborne volje građana – zaključio je Veselinović.

Veroljub Stevanović, predsednik Zajedno za Šumadiju, kaže da je očekivao ovakvu reakciju gradonačelnika i da je nedavno najavio da će aktuelna vlast najpre kritikovati zatečeno stanje u gradu.

– Vi ste čuli profesora Veselinovića, koji je profesor Univerziteta i dobar ekonomista. Plasiraju se frapantni podaci, gospodin Nikolić kaže da mu je mnogo teško, jer ima tri i po miliona na računu grada, a mi smo 24. oktobra imali dvesta hiljada dinara na računu, što je nezabeleženo za poslednjih dvadeset godina – rekao je Stevanović.

On je istakao da je grad sada u katastrofalnom stanju , da nema predloga mera, da se gradonačelnik Nikolić oslanja na svog oca i na premijera i izrazio bojazan da se Kragujevcu sprema apsolutni kolaps.

– Novi gradonačelnik tvrdi da je Kragujevac predzadnji grad u Srbiji i to me zaista brine. To ne da nije činjenica, to je apsolutno netačno. Kragujevac je treći grad u Srbiji u svim društenim oblastima, ali ako SNS ovako nastavi , mi ćemo zaista biti negde na začelju. Strah me je kako će funkcionisati komulani sektor, socijalni resor, kultura i sport u gradu – kazao je dojučerašnji gradonačelnik.

Stevanović je zapitao kako je moguće da SNS govori sve najgore o komunalnim firmama u gradu, a posle kada dođe na vlast za člana Gradskog veća zadrži čoveka koji je apsolutno bio odgovoran za funkcionisanje komunalne delatnosti. ZZŠ očekuje da se stanje sada popravi i u gradu i u budžetu, ali je stanje prema rečima Stevanovića sve gore.

Odgovarajući na pitanja novinara o njegovom izostajanju na svečanom otvaranju „Fijatovog obdaništa“ predsednik ZZŠ-a kaže:

„Poziv od „Fijata“ je došao u grad , ali do mene nije. Obdanište je krenulo sa radom mesec dana ranije, pre svečanog otvaranja, ali je nekome smetalo da se ja tamo pojavim!

Kad je reč o izostaloj primopredaji dužnosti gradonačelnika , Stevanović je kratko odgovorio da nema šta da predaje Nikoliću, koji je vlast oteo, a ne dobio na izborima!

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime