ZZŠ: Petina srpskog izvoza iz FAS-a

0
1081

Goran StojkovićPrvi put posle 22 godine, privreda Šumadije i Pomoravlja je zahvaljujući proizvodnji i izvozu automobila Fijat 500L ostvarila spoljno trgovinski suficit vredan 143 miliona dolara.U proteklih pet meseci evropskom tržištu je isporučeno preko 38.000 jedinica ovog automobila i to je jedini model sa konstantnim porastom prodaje u Evropi- rečeno je konferenciji za novinare Saveta za autoindustriju ZZŠ. Predsednik saveta Goran Stojković je istakao da FAS u 2013. godini planira da ”izbaci” sa proizvodnih traka između 110.000 i 180.000 automobila što će Srbiji doneti dve milijarde deviznog prihoda, odnosno obezbediti petinu ukupnog srpskog izvoza.

Prema njegovim rečima u Kragujevačkoj fabrici vrše se pripreme na najsavremenijoj opremi za početak serijske proizvodnje novih modela. „Na nedavno održanom 83. Međunarodnom sajmu automobila u Ženevi predstavljen je model Fijat 500 l TREKING čija proizvodnja kreće sredinom aprila u Kragujevcu. To je vozilo koje je namenjeno vožnji van puteva, medel interesantan sportskim entuzijastima i ljubiteljima vožnje u prirodi.U maju mesecu kreće i proizvodnja vozila Fiat 500 L sa sedam sedišta, dok će prodaja ovog modela početi na leto”, rekao je Stojković. On je istakao da uvođenje novih modela u kragujevačkoj fabrici podrazumeva i potrebu za novim zapošljavanjem. Trenutno u fabrici radi 2.600 radnika i početak proizvodnje novih modela podrazumeva i nekoliko stotina novih radnih mesta.

Stojković je govorio i o ekonomskom značaju Fijatovih komponentaša, istakavši da su pre samo mesec dana otvorene dve nove fabrike ”Johnson Controls” u kojima je zaposlenje našlo 300 radnika. „Višegodišnje zalaganje Zajedno za Šumadiju i Veroljuba Stevanovića za stratešku saradnju sa italijanskom kompanijom Fijat dobilo je potvrdu u pozitivnim ekonomskim pokazateljima i novim radnim mestima. Kragujevac je postao lider u prizvodnji automobila na teritoriji jugoistočne Evrope i niko ne može da ospori ulogu lokalne samouprave u stvaranju privrednog ambijenta za ostvarenje tog cilja”, zaključio je Stojković.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime