ZZK: Vratiti se izvornom urbanističkom rešenju Miloševog venca

0
288

Povodom ulaska u treću godinu od početka radova na rekonstrukciji Tržnice, saopštenjem za javnost oglasila se politička organizacija Zajedno za Kragujevac.

Saopštenje ZZK prenosimo u celosti:

“Ulazimo u treću godinu,takozvane rekonstrukcije Gradske tržnice kojoj se ne vidi kraj i posle potrošenih blizu dva miliona evra, a od svega imamo devastirani objekat i izjave gradonačelnika da je krivac za ovakvo stanje nekakva gradska uprava, projektanti koji pre svega rade svoje privatne poslove, a za grad ošljare.

Nekorektno je gospodine gradonačeniče Dašiću svu odgovornost i krivicu za totalni promašaj rekonstrukcije gradske tržnice prebacivati na teret gradske uprave, odnosno na činovnike, kada je svakom Kragujevčaninu jasno da ta ista uprava, kao i direkcija za urbanizam samo sprovodila izričite naloge prethodnog gradonačelnika Radomira Nikolića i njegovog glavnog urbaniste Aleksandra Nenkovića.

Govoriti u ovom trenutku o diskontinuitetu vaše i vlasti vašeg predhodnika je stvarno deplasirano, pa Vi ste iz iste stranke, pa se može govoriti o jednoj obostranoj osionosti koja nema razumevanja za drugačije mišljenje a najmanje ima osećaja za značaj same lokacije odnosno istorijskog jezgra Miloševog venca.

Nije sramota priznati da su potrošene pare građana Kragujevca i pritom naneta dugoročna šteta JKP Šumadija, da je objekat pijace nestručnošću u jednom delu trajno oštećen, a građani svedeni da svoje pijačne potrebe obavljaju po trotoarima i dvorištima u ulilu Crvenog barjaka, sramota je istrajavati na konceptu da je moguće organizovati centralnu gradsku pijacu na 30 ari i u objektu koji ni izbliza ne može da zadovolji savremeni način prodaje u 21. veku, koji je bio neisplativ i nefunkcionalan pre rekonstrukcije. Sramota je reći da smetaju bunkeri sa strane parka jer narušavaju vizuru objekta, što je istina, a ne reći da je vizura objekta u potpunosti narušena metalnom skalamerijom, nadstrešnicom sa desetinama stubova gde je izgleda bilo glavno uraditi što više metalnih profila, sa strane gimnazije.

Podzemna garaža je pre svega projektantski promašaj od ulazne rampe, nedostatka funkcionalne veze sa samim objektom, tzv bunkera gde je sam nedostatak vizije (moguće je recimo bilo da se denivelacija tj visinska razlika platoa pijace i platoa ulice Crvenog barjaka iskoristi za pešački prilaz garaži i za prirodno provetravanje) diktirao njihovu izgradnju, ali sama garaža ako je već insistirano da na tom mestu ostane pijaca nije promašaj jer ne postoji šansa da takva vrsta delatnosti egzistira bez mesta za parkiranje, zaboravlja se haos i za kupce i prodavce bez mesta ѕa parkiranje i istovar i utovar robe.

Mnogo je jednostavnije i poštenije priznati da je na tome institirao prethodni gradonačelnik a u delo sprovodio njegov glavni urbanista totlani promašaj i da tu leži sva odgovornost. Ali šta da se radi sada kada niko, pa ni vi, nije bio u stanju da se odupre Radomiru Nikoliću.

Stoga vam predlažemo da se u cilju saniranja već postojeće štete, a za to ćete imati i našu podršku, vratite izvornom urbanističkom rešenju “MIiloševog venca”, kojim je predviđeno da objekat pijace po namenibude, pre svega, objekat kulture i ugostiteljstva te da je predviđeno trajno izmeštanje pijačne delatnosti.

Zato treba privremeno do njenog izmeštanja na lokaciju kasarne “Radomir Putnik”, osposobiti nažalost nadstrešnicu sa pijačnim tezgama kako bi građani imali minimalni prostor pijace do izmeštanja, sam objekat u potpunosti rekonstruisati bez pijačnih sadržaja, zadržati garažu bez takozvanog bunkera i bez brzoplete prenamene (njenu funkciju posmatrati isključivo kroz realizaciju trajnog rešenja lokacije “Miloševog venca), popločati telo garaže bez stavljanja u funciju pijace, a sve do realizacije osnovnog koncepta da objekat bude u funkciji multimedijalnog sadržaja poput galerija, kafića, ateljea, koncertne dvorane, noćnih klubova u podrumu objekta, zimska bašta i letnje bašte po privođenju objekta nameni, time bi najzad ovaj prostor bio u funkciji “Miloševog Venca” i činio jedinstvenu kulturno istorijsku celinu sa objektom Prve kragujevačke gimnazije, “Amidžinog konaka”, Ženske gimnazije, biskopa “Radnički dom” i malog parka.

Na ovakav način bi građani Kragujevca dobili jedan elitni prostor u strogom centru grada, koji funkcioniše dvadeset četri sata, za razliku od dosadašnjeg funkcionisanja koji je isključivo vezan za pijacu i koji je posle četrnaest časova u potpunosti prazan i devastiran, a koji sa našim navikama oko pijačne prodaje nije moguće organizovati nikakvom rekonstrukcijom”, saopšteno je iz Zajedno za Kragujevac.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime