ZZK: Sramota je što vlast ne zanima jezero u Šumaricama

0
436

Povodom zabrane kupanja zbog zagađenja vode na jezeru u Šumaricama, saopštenjem za javnost oglasio se pokret Zajedno za Kragujevac.

Saopštenje ZZK prenosimo u celosti.

“Žalosno je i tužno da na 35 stepeni u sred jula meseca Kragujevčani imaju jedinu ponudu za rashladjivanje na otvorenim bazenima. Oni, nažalost, ni ove godine nisu rekonstruisani, sve najave o uređenju partera godinama služe kao isprazna propaganda, otvoreni bazeni su jednostavno odslužili svoj vek, neophodna je totalna rekonstrukcija, odnosno investiranje u nove bazene a za to, jednostavno, nema ni novca ni volje.

Mnogo je lakše izrabiti postojeće pa dok traje – traje. Ove godine vlast je otišla i korak dalje. Šumaricko jezero – kragujevačko more jednostavno je zatvoreno za kupanje. Sramota. Obrazloženje jednostavno – voda nije za kupanje, ešerihija koli, bakterija koja potiče od fekalija je u potpunosti zagadila jezero i nikom ništa.

Direktor društva, koje je saopštenjem obavestilo javnost o neispravnosti vode za kupanje, i tako nije tu da rešava probleme već da konstatuje činjenice, sve ostalo bi dovelo do zameranja sa vlašću a to se ne isplati. Prosto je neverovatno koliko nebrige, nezaintresovanosti i neznanja krasi naprednjačku vlast. Pre petnaestak godina uloženi su milioni dinara da bi se izgradio šumarički kolektor i tako zaštitilo jezero od divlje kanalizacije iz naselja Šumarice i vikend naselja iznad jezera. Tada je uređena plaža, staze, sve je funkcionisalo, sada je sve pusto a kupanje na vlastiti rizik, jezero zaparloženo i pusto, a samo treba shvatiti da postoji i funkcija održavanja, te da je neophodno da inspekcijski organi grada pojačaju maksimalno kontrolu te da mora postojati nulta tolerancija prema svim građanima koji nemaju nameru da se priključe na fekalnu kanalizaciju.

Ali to je već politika. Naterati svoje aktiviste da ispune svoju zakonsku obavezu i urade priključke za svoje objekte se ne isplati. Em ljudima ništa nisi ispunio sto si obećao, em sada da ih nateraš da ulože novac u priključke što je čist gubitak glasova. Ovako je mnogo sigurnije: Niko nizašta ne snosi odgovornost, niko ništa ne treba da plati, vlast, aktivisti zadovoljni…

To što jezero propada i više nema kupanja ionako nikoga ne uzbuđuje pa svakog dana manje više se privikavamo da postaje normalno da mnoge gradske usluge koje smo nekad sasvim normalno koristili kao civilizacijsku tekovinu više ne postoje. Važno je obavestiti građane, jer sve to vlast radi pre svega u njihovo ime.

Zato pokret Zajedno za Kragujevac zahteva od gradskih vlasti i organa upravljanja jezerom u Šumaricama što skorije rešavanje problema i vraćanje kupača na kragujevačko more, navode u pokretu Zajedno za Kragujevac.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime