ZZK pisao Vučiću: Umesto vojne Kragujevcu je potrebna opšta bolnica

1
408

Pokret Zajedno za Kragujevac uputio je predsedniku Srbije otvoreno pismo u kome se ističe da je Kragujevcu, posebno u uslovima, pandemije, neophodna gradska bolnica. Kao rešenje ZZK predlaže pretvaranje Vojne u Kovid bolnicu, a kad prođe pandemija, Opštu gradsku.

Otvoreno pismo Pokreta Zajedno za Kragujevac prenosimo u celosti:

“Gospodine Vučiću,

Iako Pokret Zajedno za Kragujevac ne podržava Vašu političku opciju, smatramo da je pitanje zdravlja građana Srbije na prvom mestu i Vama kao i našem Pokretu, te mora biti izuzeto od svake političke pripadnosti i rasprave.

Zato Vam se i obraćamo otvorenim pismom, da, ukoliko je moguće, snagom autoriteta funkcije predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta oružanih snaga, u ime zdravlja građana Kragujevca, kao i čitave regije kojoj gravitira dva miliona stanovnika, pokrenete i realizujete rekonstrukciju Vojne bolnice u Kragujevcu, kako bi mogla da postane KOVID bolnica.

Naime, građani Kragujevca i regije su već godinu dana lišeni mogućnosti da se redovno leče, jer su svi pregledi, dijagnostika, operativni program, zaključno sa lečenjem onkoloških pacijenata, svedeni na minimum, odnosno rade se samo hitne intervencije, dok su redovni zahvati na čekanju, sve se odlaže, jer je Univerzitetski klinički centar u sistemu KOVID-a. Kako Kragujevac nema opštu ili gradsku bolnicu (sekundarni nivo zdravstvene zaštite), zdravlje građana je ozbiljno ugorženo. Preglede je jedino moguće obaviti u privatnim spcijalističkim ambulantama, što, složićete se, ni izbliza nije dovoljno, a da i ne govorimo o enormnim troškovima koje velika većina građana ne može ni da priušti.

Uvereni smo da bi rekonstrukcija Vojne bolnice, koja ima oko 3.000 kvadratnih metara i nalazi se na samostalnoj parceli od skoro četiri hektara, uz minimalna ulaganja u relativno kratkom roku mogla da zadovolji sve potrebe KOVID pacijenata. Time bi kapaciteti Univerzitetskog kliničkog centra bili relaksirani i na raspolaganju građanima za sve druge zdravstvene potrebe, kao jedina ustanova tercijalne zaštite u regiji, a u postkovid vremenima Kragujevac dobio dugo željenu gradsku bolnicu.

Na kraju, moramo da napomenemo, da smo praktično prinuđeni da Vam se na ovaj način obratimo, jer kod nosilaca lokalne vlasti u Kragujevcu i rukovodstva Univerzitetskog kliničkog centra  ne vidimo nikakvu volju da nadležne institucije, pa i Vas, ako ništa drugo, opskrbe informacijama o realnom stanju, kapacitetima i potrebama”, navode u pismu u Pokretu Zajedno za Kragujevac.

1 KOMENTAR

  1. Snazna i bezkompromisna podrska ovoj inicijativi. Hvala vam sto mislite na zdravlje stanovnika ovog grada. Oni koji treba da to cine daleko su od toga.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime