ZZK: Mnogo novca, korist nikakva

1
1043

Povodom rekonstrukcije centralne gradske pijace saopštenjem za medije oglasio se Pokret Zajedno za Kragujevac.

Saopštenje ZZK prenosimo u celosti:

“Načinom na koji obavlja rekonstrukciju centralne gradske pijace akteulna vlast je u potpunosti obesmislila koncept Miloševog venca kao kulturno-istorijske celine u starom jezgru Kragujevca.

I sam objekat pijace, zaštićeni spomenik kulture, nepovratno je devastiran izgradnjom betonskih ulaza u podzemnu garažu, kao i postavljanjem metalnih nadstrešnica za tezge.

Uz to, ne postoji nikakva ekonomska opravdanst za ovakav vid ulaganja. Naime, zgrada pijace ne može adekvatno da odgovori potrebama grada, lokali koji se nalaze unutra nisu funkcionalni, pa čitavo ulaganje neće moći da se isplati ni u narednih deset godina.

Pa čak i takav projekat aktuelna gradska vlast ne uspeva da okonča. Planovi su, sudeći po realizaciji menjani u hodu, radilo se stihijski, bez jasne vizije i koncepta, da ne pominjemo urušavanje fasade tržnice, čime je objekat trajno izgubio na autentičnosti. Takvim pristupom ne čudi i da je rok za završetak radova, decembar prošle godine, već značajno probijen, a kraj se ni ne nazire.

Ni opravdanje da se izgradnjom garaže rešava problem stacionarnog saobraćaja u ovom delu grada ne stoji. Naime, izgradnja takvog objekta bi možda i imala svrhu da se prethodno pristupilo ozbiljnoj analizi potreba kao i stanja infrastrukture na tom potezu. S obzirom da je sve to izostalo, uvereni smo da će saobraćajni problemi ostati. Gužve oko Amidžinog konaka i Prve kragujevačke gimnazije, u ulicama Crvenog barjaka i Dečanskoj biće svakodnevne, dinamički saobraćaj biće pojačan, pa razumljivo, garaža tu ništa ne rešava.

Da zaključimo – za mnogo uloženog novca građana Kragujevca, sa neizvesnim završetkom objekta, praktično jedini benifit ostaju nadstrešnice koje kupce i prodavce delimično štite od atmosferskih padavina”, navode u Pokretu Zajedno za Kragujevac.

 

 

1 KOMENTAR

  1. Pa ako ovako nastave pijaca nece biti zavrsena ni za dve do tri godine. Koliko vidim angazovan je izvodjac radova koji sa pet radnika treba da zavrsi ovaj posao. Umesto da sinhronizovano rade levu i desnu stranu i zgradu pijace, prosetajte i sami se uverite u efikasnost izvodjenja radova. Bilo je losih vremena ali rekonstrukcija pijace je ogledalo ove vlasti. Nadam se i verujem da pijaca nece biti zavrsena do novih izbora.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime