ZZK: Borba za prava žena mora da se vodi svakog dana

0
448

Odbor “Glas žena” Pokreta Zajedno za Kragujevac, povodom, 8. marta, Međunarodnog dana žena, organizovao je uličnu akciju tokom koje su aktivistkinje prolaznicima poklanjale cveće, ali i razgovarale o položaju i pravima žena.

“Već više od jednog veka, ljudi širom sveta ovaj dan obeležavaju kao poseban dan za žene. Iako je to već 110. godina borbe, prava žena, kao i njihov položaj u društvu, politici i ekonomiji, globalno, a posebno u Srbiji nisu na zadovoljavajućem nivou.

Skorašnji podaci iz UN Žene pokazuju da bi pandemija koronavirusa mogla da izbriše 25 godina rada na povećanju rodne ravnopravnosti.

Zbog pandemije, žene obavljaju značajno veći broj kućnih poslova, što može da utiče na to da imaju manje vremena za posao i obrazovanje. Sve to u patrijahalnim sredinama, poput Srbije, još više dolazi do izaražaja.

Zato je borba za rodnu ravnopravnost svakodnevni zadatak ne samo “Glasa žena”, već i čitavog Pokreta Zajedno za Kragujevac, a cvet za dame samo gest koji podseća na potrebu da se stalno govori o problemima, ukazuje na ugrožavanje prava i sloboda”, saopšteno je iz te političke organizacije.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime