Zgrada Stare livnice

1
3716

Stara-livnicaMarta meseca 1851. godine, odlukom najviših državnih organa, Topolivnica je iz Beograda premeštena u Kragujevac, jer je prema obrazloženju u njemu bilo više uslova za razvoj vojne industrije. Građevinski radovi započeti 1851. godine, bili su završeni do proleća 1853, kada su se stekli uslovi za uspešan početak proizvodnje topova u Kragujevcu. Početak rada Topolivnice pretvorio se u veliko slavlje. Odjekivali su plotuni, muzička banda je išla kroz grad i svirala, posebno se zadržavajući ispred kuće Šarla Lubrija, Francuza koji je bio na čelu Topolivnice i čije su zasluge za livenje prvih topova  bile nemerljive. Zabeleženo je da je knez Aleksandar Karađorđević, koji je i sam prisustvovao livenju prvih topova, darivao Lubrija časovnikom sa ugraviranim srpskim grbom.

Vest o početku proizvodnje topova u Kragujevcu, preneta je sistemom štafete do Beograda. „Ogledalo srbsko“ zabeležilo je 1864. o ovom događaju, da je knez podelio radnicima 50 dukata carskih kao nagrdu za njihov trud. Od 1883. godine Topolivnica dobije nove zgrade u svom okruženju, vojna industrija se širi, i nov naziv za ovu, na Balkanu prvu fabriku oružja, postaje Vojnotehnički zavod.

Ova zgrada, kao reprezent u svjoj vrsti, ali i kao najstariji sačuvan objekat u krugu fabrike, 1953. godine stavljena je pod zaštitu države kao kulturno dobro od velikog značaja. Posle izmeštanja Livnice 1968. i promenom namene, u nju je smešten muzej fabrike „Zastava oružje“, u kojoj se i danas nalazi pod imenom Stara livnica.

1 KOMENTAR

  1. Штета што текстови нису на српском језику/ћирилици ….

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime