Zgrada Sokolane u Kragujevcu

1
10746

SokolanaU centralnom delu Stare radničke kolonije nalazi se zgrada poznata pod nazivom Sokolana. Sagarđena je 1929. godine u okviru izgradnje ovog kragujevačkog naselja. Zbog brzog razvoja Vojno-tehničkog zavoda i velike potrebe za stanovima, opština u Kragujevcu je 1925. godnie ustupila 21 hektar zemljišta na Stanovljanskom polju za izgradnju radničkih stanova. Ukupno je sagrađeno 500 stanova u kojima je živelo oko 2000 radnika i članova njihovih porodica. U okviru ovog radničkog naselja sagrađeni su i prateći objekti: škola za 500 učenika, zabavište za 150 dece, ambulanta, apoteka, požarni dom, biblioteka, prodavnice i dom za priredbe i fiskulturu poznat pod nazivom Sokolana.

Sokolana je svakako najlepši i najznačajniji objekat u Staroj radničkoj koloniji. Rađena je u duhu engleske arhitekture 19. veka sa raščlanjenim fasadama i razigranim oblicima. Pošto je građevina postavljena u slobodnom prostoru njene arhitektonske vrednosti dolaze do potpunog izražaja i ona ostavlja upečatljiv utisak. To je monumentalno zdanje, koje se sastoji od prizemlja i sprata. Osnova je pravougaona, temelji od betona, a prizemlje i spratni deo od obrađenog i sivo bojenog drveta. Krov je četvoroslivan, strmog nagiba, pokriven pločama. U srednjem delu je zašiljena kupasta kula pokrivena eternit poločama. U prizemlju, do ulice, je veliki trem iz koga se ulazi u prostranu salu i kancelarijski prostor. Trem ima devet drvenih stubova sa profilisanim kapitelima iznad kojih su jastuci koji drže međuspratnu konstrukciju.

Spratni deo Sokolane je simetričan, u sredini je uzdignutiji aneks, a levo i desno su površine sa stubovima i prozorima. Napred, sa ulične fasade je otvoren trem, iz koga se ulazi u velku salu i 6 manjih pomoćnih prostorija.

Zgrada Sokolane je skladan objekat elegantnih proporcija i poseduje nesumnjivu arhitektonsku vrednost. 

1 KOMENTAR

  1. SOKOLANA…To je moja mladost ,odrastao sam kao dete igraju ći se u fiskulturnoj sali,i oko paviljona.Samo mi je žao što je uzeta mesnoj zajednici na korišćenje.Jer ja sam nekad bio član saveta mesne zajednice,a posle presednik mz..PA DOBRO ZNAM ŠTA ZNAČI SOKOLANA MZ…..

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime