Zgrada Okružnog načelstva u Kragujevcu

0
6127

NacelstvoU najužoj gradskoj zoni Kragujevca, na Trgu Vojvode Putnika, nalazi se zgrada Okružnog suda, poznata i pod stari nazivom Okružno načelstvo. Sagrađena je 1904. godine po projektu Nikole Nestorovića, našeg najpoznatijeg graditelja sa kraja 19. i početka 20. veka.

Zgrada Okružnog načelstva je obrađena u eklektičnom duhu italijanske renesanse sa elementima bečke secesije i predstavlja upečatljivo i veoma impresivno arhitektonsko delo. Građevina je reprezentativna, elegantnog oblika sa nizom reljefnih dekorativnih ornamenata na fasadama. Jedna je od najlepših javnih zgrada u Srbiji iz prvih decenija 20. veka.

Sastoji se od suterena, prizemlja i sprata. Zidano je od čvrstg materijala, temelji su od kamena, a zidovi od opeke. Krov je pokriven delimično biber crepom , a delimično limom. Fasade su omalterisane i okrečene oker bojom. Na glavnoj fasadi prema Trgu je centralni kubus sa monumentalnim stepeništem i ulaznim portalom. Na spratu iznad ulaza su tri velika lučna prozora ukrašena korintskim stubovima. Levo i desno od centralnog dela zgrade postavljena su bočna krila, nešto uvučena u odnosu na kubus.

U ovoj zgradi je 1915. godine Stanislav Binički prvi put izveo svoju kompoziciju „Marš na Drinu“, koju je posvetio briljantnoj pobedi srpske vojske na Ceru. Izvođenju su prisustvovali Radomir Putnik, dr. Slobodan Jovanović, gost iz Lozane Arčibald Rajs i mnogi ugledni ljudi tog vremena.

Po svojoj čistoj koncepciji, funkcionalnosti prostora i dekorativnoj ornamentici, zgrada Okružnog načelstva u Kragujevcu spada u red najznačajnijih arhitektonskih ostvarenja u Srbiji. Zaštićena je 1948, a kategorisana je kao kulturno dobro od izuzetnog značaja 1979. godine.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime