Zbog zastupanja građana protiv JSP gradski pravobranilac uputio pritužbu komorama protiv advokata

3
3880

Posle poziva JSP “Kragujevac” građanima da sklope sporazum za povraćaj sredstava na ime naknade matične evidencije u periodu od 2014. godine do juna 2020. godine u Kragujevcu su se pojavili pamfleti sa brojem telefona u kojima pojedini advokati pozivaju građane da to svoje pravo ostvare pred Osnovnim sudom. Gradski pravobranilac smatra da je takvo ponašanje advokata neprimereno i neetičko.

Gadski pravobranilac Branko Petronijević Advokatskoj komori Srbije i Advokatskoj komori Kragujevca uputio je pritužbu na postupanje pojedinih advokata članova komora u predmetima tužbi protiv Javnog stambenog preduzeća „Kragujevac i Grada Kragujevca kao solidarnih dužnika.

“Nakon uočenih nepravilnosti u pogledu obračuna i naplate ove naknade od građana JSP „Kragujevac“ je prestalo sa obračunom i pozvalo građane na sklapanje sporazuma i povraćaj neosnovano naplaćenih sredstava. Imajući u vidu da građani imaju pravo da se opredele da li će sklopiti predmetni Sporazum sa JSP „Kragujevac“ ili će svoja prava ostvariti preko suda, Gradski pravobranilac u pritužbi navodi da jedan broj advokata na krajnje neprimeren način, suprotno članu 24. Zakona o advokaturi i članu 17. Kodeksa profesionalne etike advokata, nudi svoje usluge za ostvarivanjem prava građana pred Osnovnim sudom u Kragujevcu samo u nameri da višestruko i samo u svoju korist uvećaju troškove postupka”, nvedeno je na zvaničnom sajtu Grada Kragujevca.

Kako je navedeno, takvo postupanje predstavlja težu povredu dužnosti advokata i ugleda advokature predviđenu Statutom advokatske komore, te je Petronijević pozvao advokatske komore da identifikuju odgovorne advokate i protiv njih pokrenu disciplinski postupak pred disciplinskim organima.

“Gradsko pravobranilaštvo grada Kragujevca posebno ističe da je poslednjih godina ostvarilo zavidnu saradnju sa svim časnim advokatima posebno Advokatske komore Kragujevac, ali i šire i smatra da upravo radi zaštite kredibiliteta časnih nosilaca advokatske profesije treba da preduzmu mere iz svoje nadležnosti”, navedeno je na sajtu Gradske uprave.

3 KOMENTARI

 1. Ništa ovde nije slučajno,pa ni reagovanje dotičnog gospodina. Krenimo redom, a vi prst na čelo pa razmislite.Orkestrirani napadi na Energetika D.O.O. i JSP Kragujevac su išli iz kuhinje lokalnih čelnika preko kvazi bankara Šimšič Dragana i pok.Zorana amerikanca koji su za račun sopstvenih interesa pljuvali po gradskim firmama,a za uzvrat dobijali zaštitu u nezakonskoj pljački zgrada preko upravljanja i odrzavanja higijene zgrada.
  Gle čuda ,rodjak gdina.Petronijevića se zapošljava u firmi Naš upravnik 034 D.O.O. ili jednoj od ćerki firmi ( ima ih ukupno 5 ,bar za sada ) i od tada kreće još žešće bahaćenje pojedinaca,odnosno Dragana Šimšića produžene ruke lokalnog moćnika. Razmotavanje počinje koliko god neki hteli da se istina ne čuje.

 2. A da ja Vas nesto pitam! Na sta Vama ovo lici? Na pritisak grada i JSP na advokate kao branu izmedju onih koji su 6 godima krali od gradjana na osnovu maticne evidencije, to je par miliona godisnje,na osnovu izmisljenog troska koji ne postoji. Plus ovakav pritisak na advokaturu kao nezavisnu delatnost! Nisam video vest,Jsp krao gradjane nekoliko miliona,kako kaze direktorka Jsp nenamerno i ociglednom greskom,kada svi znamo da su 2014 godine bili upozoreni da to nikako ne sme biti naplaceno od gradjana,ali oni su to ipak uradili. Malo zagrebite,zapitajte se koliko je to novca za 6 godina i kako je to moguce da je grad takvu odluku podrzao.

 3. Za g-dina pravobranioca u vezi pozivanja na etiku, moralnost, kodeks i fair play.
  Podsecam g-dina na clan 18. Zakona o obligacionima odnosima po kojem su i JSP Kragujevac ali i ostala javna preduzeca duzna da postupaju.

  Da su postovali pomenuti clan ZOO ne bi bilo ovakvih problema ali ni materijalne stete koju ce platiti svi gradjani dok odgovorni nece verovatno snositi nikakvu odgovornost za propruste u radu i nesavesno poslovanje.

  No, postoje i druge cinjenice koje su mnogo ozbiljnije a na koje doticni g-din nije obratio paznju i sto su jos mnogo veci propusti opet JSP Kragujevac.

  Pojedinci iz grada treba da shvate da javna preduzeca su vlasnistvo svih gradjana grada Kragujevca te tako nije lepo da se porede sa privatnim sektorom.
  Drugo, javna preduzeca su socijalno-drustvena a ne ekonomsko orijentisana preduzeca na prvom mestu.

  Sto se tice slucajnosti, nema ih jednostavno kao sto pomenuh na osnovu sudskih odluka ali i zbog povecane paznje gradjana grada sve se vise vodi racuna o svakom dinaru koji se trosi!

  U prilog svemu ovome evo i javnog poziva jednog naseg Kragujevcanina koji ukazuje na mnogo vece nepravilnosti nego svi pomenuti i to bez bilo kakve politicke primese zasnovano cisto na materijalnim dokazima, zakonima i informacijama od pomenutih javnih preduzeca.

  upornaneznalica.wordpress.com/2020/09/07/javni-poziv-01/

  Molim da objavite komentar.

  Hvala.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime