Završen konkurs za ediciju “Prvenac” SKC-a

0
347

Kako je objavio Studentski kulturni centar Kragujevac, konkurs za 19. kola edicije “Prvenac”, uspešno je okončan.

Od 58 prispelih rukopisa, što je više nego u poslednje tri godine, pročitano je 50, dok osam nisu ispunili uslove konkursa.

Čitajući te radove članovi žirija su primetili daje kvalitet rukopisa znatno viši, kao i prevlast modernije književne koncepcije.

“To je pravo ohrabrenje za dugoročnu književno sve vidljiviju i dragoceniju kragujevačku misiju zvanu „Prvenac“. Žiri je iznenadio broj romana, solidna ponuda kratkih priča, a i drama se nakon prošlogodišnjeg probijanja leda ustalila i daje lep doprinos. Naravno da je centralno mesto i ovoga puta zauzela poezija. Tako se našlo desetak vrlo solidnih rukopisa koji su kvalitetom zaslužili i pažnju žirija, a neke od njih mogu biti i knjige. Lep znak da skribomani odstupaju, a budući pisci nastupaju”, navedeno je u saopštenju žirija koji je radio u sastavu Miljurko Vukadinović i Zvonko Karanović.

Odlučeno je da budu odšaampana dela Nenada Ignjatovića:  Ukopnici (drama i poezija), Mirka Kekića: Bugi-vugi predgrađa (poezija) i Nikole Lučića: Modrine (poezija)

U najužem izboru našli su se sledeći rukopisi:

Drama:

Nenad Ignjatović: Ukopnici

Poezija:

Anđelka Isidorović: Trandulasti trevziri
Lazar Braajković: Promaja bez kraja
Lazar Bukmirović: Udžbenik svakodnevice
Milica Bešić: Prazna mesta
Mirko Kekić: Bugi-vugi predgrađa
Nikola Lučić : Modrine
Vladana Perlić: Putnici kroz vrijeme

Priča:

Pavle Aleksić: Tamo je more

Roman:

Milica Rauški: Uspomene sa Petrovog Brda

Žiri je posebno pohvalio i Kristinu Selić koja je poslala dva rukopisa: Melodija jedne mladosti (roman) i Đurđevdanska zora (drama).

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime