Završen „Arsenal fest“ (FOTO)

1
2731

arsenal fest publika (2)

Peti „Arsenal festa“ završen je sinoć u Kragujevcu, u znaku nastupa Gorana Bregovića, Van Goga, Rundek Kargo trija, Leta 3 i mnogih drugih, pred oko 10.000 poestilaca.

Goran Bregović je na Main Stage-u sa svojim „Orkestrom za svadbe i sahrane“ i pevačem Alenom Islamovićem, obeležavao 40 godina Bijelog dugmeta, ali je u nastup uklopio i svoje neizostavne hitove poput „Mesečine“, „Kalašnjikova“…

arsenal fest goran bregovic alen islamovic bijelo dugme

Udarni deo počeo je skandiranjem Jugoslaviji („Pljuni i zapevaj..“), da bi usledio, do sitnih sati, presek svih faza „Dugmića“, od „Ne spavaj mala moja“ do „Napile se ulice“, uz grleno pevanje publike koja je ispunila prostor „Kneževog arsenala“.

arsenal fest goran bregovic

Veliku pažnju privukle su i Bregine zlatne cipele.

DSC_0446 copy

Moćan festivalski set je, uoči Brege i kompanije, na Glavnoj bini lansirao Van Gogh. Nastup je počeo burno, Đule je posle par uvodnih pesama sišao sa bine i počeo da se pozdravlja sa fanovima kraj ograde, a dugo je ostao u zagrljaju jedne Kragujevčanke.

arsenal fest van gog (3)

Zatim je počeo da liže kameru, a po povratku na binu i objektiv mladog fotografa.

arsenal fest van gog (2)

Usledila je standardna šetnja kroz repertoar hitova („Za godine tvoje“, „Tanka nit“, „Kiselina“, „Brod od papira“, „Neko te ima“…), a završena je najupečatljivijom pesmom sa aktuelnog albuma „Neumeren u svemu“ – „Anđele moj brate“.

arsenal fest van gog

Nikola Pejaković Kolja je, kako je rekao, po prvi put u životu došao u Kragujevac, a sudeći i po njegovoj i po reakciji publike, svirku sa „Grobovlasnicima“ u srcu Šumadije pamtiće po dobrom. „Rajko“, „Udade se ti za konja“, i završna, „Užički herion“ imale su, očekivano, najbolju prođu.

arsenal fest nikola pejakovic kolja i grobovlasnici

Svirku na glavnoj bini otvorio je dvojac „Ti“, a završio je simboličnom „Vidimo se“.

arsenal fest ti

Na kraju, do sitnih sati na „Mejnu“ je publiku zabavljao DJ LTJ Bukem sa MC Staminom.

arsenal fest ltj bukem stamina mc

Za spektakl na Garden stageu u subotu bili su zaduženi Rundek Cargo trio i Let 3. Pored numera sa poslednjeg albuma „Mostovi“, Darko Rundek je u Kragujevcu prošao kroz veći deo svoje karijere, uključujući i hitove iz perioda Haustora poput „Uzalud pitaš“, „Bi mogao da mogu“…

Fantastičan nastup završio je sa „Apokalipsom“ u kojoj ga je publika u prepunoj Zastavinoj bašti čak i nadjačala u jednom trenutku.

Let 3 su Kragujevčanima predstavili muzičko-scenski spektakl. Frontmen Prlja je tokom nastupa promenio tri različite odevne kombinacije, a na kraju je binu napustio samo u tangama. Hrvatski bend je ispunjavao svaku želju publike, a najveći hitovi kao „Djete u vremenu“ i „Kurcem u čelo“ takođe nisu izostali. „Riječke pičke“ su specijalno za Arsenal nakratko postale „Kragujevačke pičke“.

Veče na Gardenu otvorili su Dingospo Dali, a potom se mogao čuti hevi zvuk – nastupili su kragujevčani Black Crown Empire, a onda i novosadski Piknik, čiji su članovi bili obučeni u radničke kombinezone.

arsenal fest piknik

Scenski upečatljiv je bio i pank bend Bolesna štenad, koji su hitove „Infostan“, „Loše, loše“… isporučili oslikanih tela. Finale na Gardenu je pripalo rege sastavu „Irie FM“.

Uz takmičenje na Jelen Air Guitar Stage-u, publika Arsenala je mogla da prati i program Explosive DJ Stage-a gde su do ranih jutarnjih časova nastupali Nikola Vemić, Adam Touch, Batrić&Mivu i Lea Dobričić.

FOTO: Igor Lazarević

1 KOMENTAR

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime