Zasedao Gradski savet za zapošljavanje

0
1121

Gradski savet za zapošljavanje je na današnjoj 10. redovnoj sednici razmatrao prijave po javnim pozivima za subvencije poslodavcima za zapošljavanje teže zapošljivih osobai subvencije za samozapošljavanje, kao i izveštaj o realizovanim sredstvima Lokalnog akcionog plana.

Na osnovu sporazuma između grada Kragujevca i Nacionalne službe za zapošljavanje, za realizaciju mera subvencije poslodavcima za zapošljavanje teže zapošljivih osoba izdvojeno je 5,6 miliona dinara.

“Planirana sredstva biće utrošena u potpunosti. Na osnovu dve odluke 24 poslodavca, angažovaće 25 teže zapošljivih osoba. Za program subvencija za samozapošljavanje i ove godine je bilo najveće interesovanje, zbog čega je obavljeno rangiranje. U skladu sa raspoloživim sredstvima u iznosu od oko 7 miliona dinara, kroz ovu meru, biće angažovano 28 osoba”, kazala je Jelena Zorić iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

Razmatrajući izveštaj o realizovanim sredstvima Lokalnog akcionog plana zapošljavanja, Saša Soković, načelnik Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj i privredu, kazao je da je od planiranih 16,3 miliona iskorišćeno 15,39, što je realizacija od 95%. Sredstva su utrošena za realizaciju mera javnih radova, subvencija za zapošljavanje teže zapošljivih, subvencija za samozapošljavanje i program pripravnika sa visokim nivoom kvalifikacija.

Lokalnim akcionim planom zapošljavanja ove godine, prvi put predviđen je program pripravnika sa srednjim nivoom kvalifikacija, međutim za njega nije podnet nijedan zahtev.

Članovi Gradskog Saveta za zapošljavanje dogovorili su da će ubuduće više raditi na promociji ove mere, jer je, za razliku od državne, za nju predviđen veći iznos sredstava, a u okviru šest meseci angažovanja, lica imaju penziono i socijalno osiguranje.

Za preostali iznos predviđenih a nerealizovanih sredstava u iznosu od oko 900 hiljada dinara, biće izvršena preraspodela i utrošiće se za meru samozapošljavanja.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime