Zajedno protiv raka grlića materice – HPV NE

0
70

Od juna prošle godine u Srbiji je omogućena besplatna vakcinacija dečaka i devojčica uzrasta od devet do 19 godina najsavremenijom devetovalentnom HPV vakcinom protiv oboljenja koja izazivaju humani papiloma virusi. Do sada je vakcinu primilo oko 16.000, od tog broja 13.000 devojčica i 3.000 dečaka, rečeno je konferenciji za medije u okviru kampanje „Zajedno protiv raka grlića materice – HPV NE, koju su u saradnji sa republičkim i gradskim zdravstvenim ustanovama organizovali Dom zdravlja Kragujevac i Udruženje „Roditelj“.

“Ova vakcinacija značajna je u sprečavanju širenja HPV infekcija i pojave karcinoma grlića materica po kome je naša zemlja na žalost još uvek u vrhu evropskih zemalja i po stopi obolevanja i stopi smrtnosti.  Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije ukoliko 90 posto planete do 2030. godine primi HPV vakcinu ova će bolest potpuno nestati. Mi hvatamo poslednji korak da uđemo u ovaj voz. Ukoliko obuhvat vakcinacije bude što širi onda ćemo značajno smanjiti obim oboljevanja i smrtnosti od karcinoma grlića materice u našoj zemlji, a nadamo se da ako dostignemo 90 posto vakcinisanih osoba i mi ćemo u potpunosti iskoreniti ovu bolest. SZO je ovu vakcinu koja je u opticaju od 2006. godine svrstala u red najbezbednijih vakcina i u svetu je do sada dato 500 miliona doza na koje nije bio nijedan neželjni efekat. Naš cilj je da povećamo broj vakcinisanih dečaka jer su muškarci prenosioci HPV infekcije a žene su te koje obolevaju”, rekla je prof. dr Sanja Radojević – Škodrić direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i apelovala na roditelje da budu odgovorni prema zdravlju svoje dece i da ih vakcinišu, ne samo HPV  vakcinom već i vakcinama po redovnom kalendaru.

Sprovođenje imunizacije na teritoriji Srbije koordinira Institut za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut i do sada je HPV vakcinu primilo 16.282 dečaka i devojčica od devet do 19 godina, pri čemu je oko 1.500 uzrasta od devet do 14 godina primilo i drugu dozu vakcinu, a oko 1.900 sve tri doze vakcine.

“Karcinom grlića materice izazvan humanim papiloma virusima je realno značajan javno zdravstveni problem. U našoj zemlji je tokom 2020. godine obolelo 1087, a 453 žene su na žalost izgubile život od ove maligne bolesti. Cilj kampanje koju organizujemo je da podignemo svest roditelja ali i dece o značaju imunizacije protiv oboljenja izazvanim humanim papiloma virusima i omogućimo da svako dete u ovom uzrastu ostvari svoje pravo i bude zaštićeno od HPV infekcija”, ,kazao je dr Marko Veljković, epidemiolog Instituta Batut.

Zahvaljujući Farmaceutskoj komori Srbije od sutra će u pet apoteka na teritoriji Kragujevca zainteresovani građani moći da razgovaraju s ovlašćenim farmaceutima i dobiju sve neophodne informacije vezane za HPV vakcinu.

“Kada se preklope imunizacija, edukacija o odgovornom ponašanju u cilju sprečavanja polno prenosivih bolesti, rana dijagnostika i prevencija onda dostižemo visok nivo zdravstvene zaštite i prosvećenosti u okviru zdravstvenog sistema. To su uradile visoko razvijene zemlje, a to sada možemo i mi zahvaljujući odgovornoj državi i nadležnih zdravstvenih i obrazovnih institucija. Finansijska sredstva su velika ali svaki dinar uložen u prevenciju zdravstvenog stanja stanovništva stostruko se vraća kroz očuvanje i unapređenje reproduktivnog zdravlja čitave nacije”, poručila je dr Gordana Damljanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

U kragujevačkim osnovnim i srednjim školama u toku je organizovanje predavanja na temu prevencije HPV infekcije i imunizacije kao jednom od najefikasnijih načina za preveniranje.

Dr Mirjana Ilić, načelnica pedijatrije Doma zdravlja Kragujevac dodaje da su sve vakcine date u Službi za zdravstvenu zaštitu školske dece bile bez ikakvih nus pojava i sumnji na reakciju a da roditelji preko kol centra i drugih telefona u službama mogu da se informišu i zakažu termin za primenu HPV vakcine.

Inače, pored kampanje koje organizuju u gradovima Srbije, Udruženje „Roditelj“ pokrenulo je i sajt www.hpvinfo.rs preko koga roditelji mogu da se informišu oko svega što ih interesuje vezano za HPV vakcinu.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime