Zahvaljujući UNICEF-u Kragujevac dobio novi inkubator

0
885

U okviru velike kampanje UNICEF-a pod nazivom „Tako mali da bi u srce stali“ koja je pokrenuta prošle godine sa ciljem opremanja i modernizacije neonatalnih jedinica u Srbiji, Kragujevac je od danas opremljeniji za jedan novi inkubator.

Vesna Savić Đukić, šefica za saradnju sa poslovnim sektorom u UNICEF Srbija uručila je inkubator dr Dragani Ristić, načelnici Centra za neonatologiju UKC Kragujevac, a isporuci je prisustvovala i Jovanka Nikolić, predstavnica kompanije DOO DIJAGONINVEST NOVI SAD, koja je zaslužna za ovu donaciju.

– Velika zahvalnost ide UNICEF-u jer je bio sa nama i u prethodnim godinama, a nesebično i posvećeno nastavlja da ulaže u razvoj i modernizaciju neonatalne nege u Kragujevcu, ali i u ostalim jedinicama u Srbiji. Pored inkubatora koji smo danas dobili, u junu ćemo dobiti dva reanimaciona stola od UNICEF-a koji zajedno sa nama, ostaje posvećen razvoju perinatalne i neonatalne nege u našoj zemlji. To je oprema koja nam je neophodna u svakodnevnom radu, oprema koja spašava živote najosetljivijih beba. UNICEF je partner koji nam obezbeđuje ne samo opremu najvišeg kvaliteta, već i ekspertsko znanje i posvećenost bez premca. Računamo na snažno partnerstvo sa UNICEF-om i u godinama koji dolaze – izjavila je načelnica Centra za neonatologiju UKC Kragujevac, dr Dragana Ristić.

U Srbiji se godišnje rodi 65 hiljada dece, od kojih je 4000 rođeno prevremeno, a svakoga dana novih sedam beba zahteva neki vid urgentne podrške. Upravo je prevremeno rođenje odgovorno za više od 60% smrtnih slučajeva novorođenčadi.

Zahvaljujući saradnji sa vodećim nacionalnim stručnjacima iz oblasti neonatologije, UNICEF je u periodu od 2017. godine do danas definisao niz mera kojima su podržane jedinice za intenzivno neonatalnu negu u osam zdravstvenih ustanova u Kragujevcu, Nišu, Beogradu i Novom Sadu. Nakon izbijanja pandemije COVID-19, UNICEF je obezbedio i 12 neonatolnih respiratora za potrebe intenzivnog zbrinjavanja prevremeno rođenih beba u ovim ustanovama, od čega su tri donirana Centru za neonatalogiju u Kragujevcu. UNICEF je od 2017. uložio ukupno 36.928.892,00 dinara u modernizaciju rada neonatalne službe u Srbiji.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime