Zagrebački bend Seine u SKC-u

0
212

Zagrebački bend Seine u okviru svoje Vostok turneje nastupiće u SKC Kragujevac u četvrtak, od 22 sata. Ulaz na koncert je slobodan.

Seine je desetogodišnji kantautorski projekt Ivana Ščapeca. Nakon raspada njegove matične grupe Vlasta Popić, pridružuju mu se Dimitrij Petrović (Vlasta Popić, Radost!) i Boško Mijušković (Straight Mickey&the Boyz, Turisti, Škrtice…) te se Seine formira kao bend. Iste godine, grupa pobeđuje na najvećem regionalnom takmičenju bendova Demofest u Banja Luci, odlazi na evropsku turneju i snima debitantski album u produkciji Borisa Mladenovića (Jarboli, Veliki Prezir…).

Početkom 2017. bas gitaru preuzima Ivan Grobenski (Moskau, Bubblegum…), a u septembru izlazi njihov prvi album naziva „Sno Sna“ za slovensku izdavačku kuću Moonlee Records, te francuski VOX Project. Nakon pedesetak koncerata i nekoliko turneja, Grobenski napušta grupu te Seine postaje duo u postavi gitara-bubanj. Dvojac se sve više okreće elektronskom zvuku, kojeg prate math i trip hop ritmovi, dok poetska preokupacija iz intimnog pojedinačnog seli u distopijsko i političko. Uskoro izbacuju prvi singl ‘Nebo’ kojeg prati stop-motion videospot u režiji Marine Uzelac.

Njihov drugi album naziva ‘22’ izašao je u maju 2019. te naišao na odobravanje kritike i publike. Usledila je regionalna promocija albuma te velika evropska turneja po Francuskoj i Nemačkoj. Početkom 2020. nominovani su za nagradu IMPALA za najbolji evropski nezavisni album, a ove godine njihov spot ‘Nebo’ osvaja nagradu za najbolji animirani spot na festivalu Muzzik Awards.

Usled apokalipse otkazane su im sve turneje i dane provode u studiju radeći na trećem albumu najavljenom za jesen 2021. Polovinom ove godine Seine opet postaje trio, kada se grupi priključuje Vatroslav Živković (Nemeček, litl itali) na bas gitari i elektronici.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime