Najlepši zabavni parkovi Evrope (TOP 10)

0
16642

Zabavni parkovi su omiljena turistička destinacija za ljubitelje adrenalina, avanture, brzine, neizvesnosti, a oni su takođe i veoma bezbedni, tako da i deca mogu slobodno da uživaju u njihovim čarima… ako imaju dovoljno hrabrosti! Nisu svi zabavni parkovi pravljeni da budu strašni, ali svakako da je najveća atrakcija u bilo kojem od njih upravo rolerkoster ili neka slična strašna megasprava. Na listi 10 najvećih zabavnih parkova Evrope se nalaze upravo oni parkovi koji nude veliki broj takvih atrakcija, ali su ujedno i vizuelno veličanstveno uređeni, tako da će ostaviti bez daha i one koji odluče da samo prošetaju njime. Mada, kad ste već tu – zašto ne testirati svoju hrabrost i sesti u najveći rolerkoster u parku!

ZABAVNI PARK #10 – WURSTELPRATER

Lokacija: Beč (Austrija)

Pronađite avanturu, tradiciju i bečki šarm – sve u jednom, na mestu koje zrači energijom i radošću – u Vurstelprateru! S jedne strane je „Zeleni Prater”, deo parka gde možete mirno šetati i odmarati, a s druge „Vurstelparter” sa velikom bečkim karuselom koji odiše nostalgijom i mami milione posetilaca godišnje. Mnogi smatraju da je to samo još jedan vašar ali on je mnogo više od toga. U Beču ga smatraju institucijom.

Najveća atrakcija je „Wiener Riesenrad”, 65 m visok karusel koji je prvi put pokrenut 1897. On je simbol parka ali i celog Beča jer se vidi iz mnogih delova grada. Preživeo je sve prirodne katastrofe i ratove kojima je bio izložen. Pre Drugog svetskog rata imao je 30 gondola, ali je kasnije zamenjeno samo 15. Sa točka možete videti Mocartovu kuću i Dunav.

 

 

ZABAVNI PARK #9 – GARDALAND

Lokacija: Verona (Italija)

Gardaland predstavlja jedan od najpopularnijih zabavnih parkova u Evropi, a danas se on može pohvaliti sa tri velika tobogana poznatim pod nazivima Blue Tornado, Magic Mountain i Mammut, kao i sa 56 raznih atrakcija za mlađe i starije. Park je smešten u mestu Kastelnuovo del Garda (Castelnuovo del Garda) u Italiji, nedaleko od jezera Garda, a prostire se na površini od većoj od 60 hektara.

Zabava u parku obično se deli na tri celine: kraljevstvo fantazije s atrakcijama namenjenim mlađoj deci; energetske atrakcije, koje uključuju apsolutno sve rekvizite za podizanje adrenalina; i pustolovne atrakcije, koje uz dozu adrenalina uvek imaju i neku posebnu priču iz pojedinog dela sveta, kao što je Afrika, Bliski istok ili Amazon.

 

 

ZABAVNI PARK #8 – MYSTERY PARK

Lokacija: Interlaken (Švajcarska)

Ovo je jedan od zabavnih parkova koji će vas već spolja ostaviti bez daha, ali ne zbog verno rekonstruiranih dvoraca iz bajki ili primeraka istočnjačke arhitekture, već upravo zbog modernog i pomalo svemirskog izgleda. Možda to i nije toliko čudno s obzirom da ga je dizajnirao Erik fon Daniken, poznat po svojim teorijama o vanzemaljcima.

Sastoji se od sedam paviljona od kojih svaki istražuje velike misterije sveta. „Nazca“ oponaša zagonetne linije u Peruu, „Mega Stones“ se bave Stounhedžom, „Orient“ Velikom piramidom, „Challenge“ svemirskim letovima i otkrivanjem Marsa itd. Park u celosti predstavlja fantastičnu teoriju o vanzemaljcima u edukativnom obliku, kao da se radi o naučnim činjenicama. To je verovatno razlog zbog kojeg su često bili meta kritičara, a jedan od članova Akademije u novinama je Mystery Park proglasio „kulturnim Černobilom“.

 

 

ZABAVNI PARK #7 – EFTELING

Lokacija: Kaatsheuvel (Holandija)

Najpoznatiji tematski zabavni park u Holandiji i jedan od najstarijih na svetu smešten je u gradu Kaatsheuvel, a otvoren je 1952. Originalno je osmišljen za decu, s naglaskom na sadržaje iz različitih bajki, ali do danas je dosegao razmere poput Diznilenda, pa je 1992. proglašen najboljim zabavnim parkom na svetu.

Eftelingovi najveći aduti su neobična i osobena arhitektura i velike zelene površine te pažljivo uređeni vrtovi. Vešto je iskombinovao bajkovitu atmosferu s prirodnom okolinom i tehnološkim dostignućima, tako da će u tom zabavnom parku uživati i oni najmlađi, kao i stariji koji se povremeno zažele brzine.

 

 

 

ZABAVNI PARK #6 – PARK ASTERIX

Lokacija: Paily (Francuska)

Park Asteriks je tematski zabavni park baziran na pričama o Asteriksu. Nalazi se otprilike na 32 km severno od Pariza. Posebno je poznat po velikom izboru rolerkostera i spajanju vožnji sa temama iz kulturne istorije poput Rimljana i Grka.

Zavirite u svet u kome su živeli Gali i isprobajte, na primer, efekte čarobnog napitka. U zemlji Vikinga testirajte svoju hrabrost. Savet najhrabrijima jeste da se oprobaju u vožnji velikom osmicom koja će vas sedam puta izvrnuti naglavačke. Možete se naći i u legiji koja špijunira galski kamp.

Naime, park se sve više širi, više nije ograničen tematski samo na priče iz Asteriksa, igre i sprave za vožnju preuzimaju motive iz antičke, rimske, starogrčke i galske kulture. 1997. postavili su prvi rolerkoster, Tonnerre de Zeus, moderno drveno čudovište koje mnogi smatraju među najlepšim drvenim rolerkosterima na svetu. Cena jednodnevne karte za odrasle iznosi 39, a za decu 29 evra.

 

 

 

ZABAVNI PARK #5 – LEGOLAND

Lokacija: Gunzburg (Nemačka), Vinsdor (Engleska), Billund (Danska)

Lego kockice, plastične igračke od kojih se spajaju likovi, građevine i generalno svet koji nas okružuje, postojale su još u prvoj polovici 20. veka, ali ekspanziju su doživele tek oko sedamdesetih godina. Danas to nisu samo igračke za decu, postoje ozbiljni kolekcionari, a osim toga stvoren je i čitav mali lego svet, plastični grad – Legoland.

Legoland je mesto na kojem ćete naći i vrlo vredne kreacije, tamo se čuva model katedrale Sv. Pavla iz Londona koji je napravljen od stotinu hiljada lego kockica, kao i model Trafalgar Square-a. Zaljubljenici u lego kocke od njih stvaraju čuda, skulpture i kopije građevina, prava umetnička dela. Najstariji Legoland nalazi se u Danskoj u Billundu, a zatim u Engleskoj, Kaliforniji i Njemačkoj.

 

 

 

 

ZABAVNI PARK #4 – TIVOLI GARDEN

Lokacija: Kopenhagen (Danska)

I posle više od 160 godina ljubitelji zabave i dalje verno dolaze u danski Tivoli, najstariji zabavni park očuvan u svom izvornom obliku. Smeštenog nedaleko od luke Vestport u Kopenhagenu, Tivoli poseti oko četiri miliona posetilaca godišnje. Pored toga što u njemu ima vozova i raznih tehnoloških sprava za podizanje adrenalina, park je poznat i po prizorima iz priča Hansa Kristijana Andersena i dvorca Valhala. Uz to, u njemu se svakodnevno održavaju koncerti, predstave i izložbe. Pre tri godine park je dobio najveći točak na svetu, visok čak 80 metara.

 

 

 

 

ZABAVNI PARK #3 – PORT AVENTURA

Lokacija: Salou (Španija)

Port Aventura je otvorena još 1995 godine, a izgradio je “Universal Studios” – čuvena filmska kompanija iz SAD. To se da videti i po velikoj statui posvećenoj Miki Mausu, kao i po “Universal Studios” prodavnici koja se nalazi unutar parka. Port Aventura je ogromna – park je podeljen u 5 tematskih celina, tj. 5 delova sveta: Mediteran, Polinezija, Kina, Meksiko i Divlji Zapad. Svaki od ovih delova je priča za sebe i svaki je uradjen sa toliko detalja da posetioce na veoma uverljiv način vodi kroz neke daleke zemlje i predele.

Najveće i najopasnije atrakcije Port Aventure su: „Dragon Khan“ (rolerkoster), „Condor Huricane“ (slobodan pad sa 105 metara) „Furious Baco“ (kratak , ali najbrži rolerkoster u Evropi sa brzinom od 135km/h koju postize za neverovatne 3 sekunde!) i „Stampida“ (trka vozova, koji kreću paralelno jedan pored drugog, a onda se trkaju ko će da stigne prvi na cilj).

Cena dvodnevne ulaznice za odrasle iznosi od 44 evra.

 

 

ZABAVNI PARK #2 – EUROPA PARK

Lokacija: Rust (Nemačka)

Evropa park je najveći tematski park u Nemačkoj i drugi po posećenosti u Evropi, iako on nije otvoren čitave godine. Obično radi od Uskrsa do početka novembra i od početka decembra do druge nedelje januara. Nalazi se na jugo-zapadu Nemačke u mestu Rust (između Frajburga i Strasbura) i nudi vam put po celoj Evropi na jednom mestu.

I pre nego što uđete čućete neverovatne vriske sa rolerkostera „Srebrna zvezda” visokog 73 metra! Mapu koristite maksimalno jer je park veliki i lako se možete izgubiti u gužvi. Nudi vam se mogućnost da otkrijete raznolikost arhitekture, gastronomije, istorije i kulture evropskih zemalja kroz 13 tematskih delova, a njih 12 čine zemlje Nemačka, Francuska, Italija, Velika Britanija, Rusija, Švajcarska, Grčka, Španija, Holandija, Skandinavija, Austrija i Island.

 

 

 

 

ZABAVNI PARK #1 – DISNEYLAND PARK

Lokacija: Pariz (Francuska)

S obzirom na ekskluzivnost mesta na kome se nalazi, sam odlazak u Diznilend može biti malo skuplji, prvenstveno zbog avionskog prevoza. Ali, u Diznilendu se potpuno možete uživeti u svet bajki. Pored fantazija, tu je i svet avantura, svet Divljeg zapada, svet Amerike s početka prošlog veka i svet otkrića. U Diznijevom studiju možete ući i u svet s druge strane filmskog platna i kulisa, snimati se sa zvezdama, ali i uživati u mnogim restoranima i hotelima. Odrasli za ulaznicu treba da izdvoje skoro 50 evra. Međutim, park je nemoguće obići u jednom danu, pa nije retkost da cela porodica odluči da provede nekoliko dana godišnjeg odmora u “svetu iz snova”.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime