Za projekte u kulturi 40 miliona dinara

0
473

Za finansiranje odnosno sufinansiranje programa, projekata i manifestacija u kulturi, grad Kragujevac je ove godine opredelio sredstva u iznosu od blizu 40 miliona dinara. Danas je sa predstavnicima 54 udruženja i organizacija član Gradskog veća za kulturu Miljan Bjeletić potpisao ugovore.

Javni konkurs početkom godine raspisan je za 11 oblasti kulturne delatnosti, među kojima su: muzika, likovne, primenjene, vizuelne umetnosti, dizajn, umetnička fotografija i arhitektura, pozorišna umetnost, umetnička igra, filmska umetnost i ostalo audio-vizuelno stvaralaštvo, digitalno stvaralaštvo i multimediji, otkrivanje, prikupljanje, istraživanje, dokumentovanje, proučavanje, vrednovanje, zaštita, očuvanje i prezentacija kulturnog nasleđa.

Za projekat Dostupnost – ključ za jednakost, za koji je Udruženje tumača znakovnog jezika Srbije ”Jedro” dobilo podršku, Katarina Vučenović, predsednica kaže da je suština projekta pristupačnost kulturnih sadržaja za gluva lica.

“Grad je prepoznao potrebe gluvih lica i vrednovao trud tumača da im sve kulturne sadržaje u gradu učinimo dostupnim. U okviru projekta uključene su sve isntitucije kulture u gradu, muzeji, galerije, teatar, Pozorište za decu. Projektom će, gluvim licima do kraja godine svi kulturni sadržaji biti dostupni na znakovnom jeziku”, objasnila je Vučenović.

Deveto izdanje Vajba kao jednog od najznačajnijih festivala za mlade u centralnoj Srbiji održaće se 25., 26. i 27. avgusta.

“Festival iz godine u godinu raste i nadamo se da ćemo nastaviti u tom pravcu”, rekao je Lazar Delibašić, direktor festivala.

Među projektima koji su dobili podršku grada, pored udruženja Arsenal fest Kragujevac, Convivium Musicum, ’’Art kvart”, Tekiart, Vajb festivala, Opera Nova Kragujevac, na ovogodišnjem konkursu sredstva je dobio i Univerzitet u Kragujevcu za interdisciplinarni projekat ProZvuk na kojem su angažovani profesori i istraživači.

Reč je o nečemu potpuno novom, istakao je generalni sekretar Univerziteta u Kragujevcu, Marko Lukić. Inspiracija članovima projektnog tima bila je stara gradska arhitektura, Stara livnica, Stara crkva i Zvonik, objasnio je Lukić i zahvalio se gradu Kragujevcu na podršci projekata Univerziteta naročito u oblasti umetnosti i kulture.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime