Yandex u Kragujevcu, šansa za razvoj

0
4668

Jedna od vodećih svetskih IT kompanija, ruski Yandex, lokalizovaće svoje aplikacije za srpsko tržište. Posebno interesantno je što će u Kragujevcu, u saradnji sa lokalnom samoupravom, biti razvijena lokalna verzija Yandex transporta, odnosno napravljena aplikacija koja će građanima omogućiti da prate autobuse javnog prevoza u realnom vremenu.

Yandex u Srbiju i u Kragujevac dovodi lokalna firma Location4Me

Sa Andrejem Strelkovim, direktorom sektora platform solutionas, razgovaramo o planovima Yandexa za ovdašnje tržište i želji da se u lokalizaciju aplikacija i dalji razvoj uključi što više ljudi na lokalu.

“Plan je da zajedno sa lokalnom samoupravom u Kragujevcu razvijemo softver za javnu upotrebu, za građane. Yandex je specijalizovan za moderna rešenja, svih vrsti informacionih oblika, a naš je tim specijalizovan posebno za mape, navigaciju, transport i sve što sa tim oblastima ima veze. Tragamo za novim mogućnostima, novim tržištima i partnerima, pa je Srbija, prirodno, jedan od ciljeva. Kragujevac je jedan od, verujemo, značajnijih zato što tu imamo i pratnere, Location4me, koji nas je i doveo”, kaže Strelkov.

On ističe da je ideja Yandexa da napravi specifične verzije sopstvenih softverskih rešenja, posebno lokalizovanih i u interfejsu i u bazi podataka za područje Srbije. Kragujevac je prvi.

“Planiramo da lansiramo dve ili tri mobilne aplikacije koje su već prisutne u drugim zemljama, gde smo već uradili lokalne verzije. To su normalne mape, normalne navigacije, ali i jedna specifična – Map editor, softver koji pomaže ljudima da sami crtaju mape dok im mi dajemo okvir, bazu, podršku za to. Mi već imamo aplikacije lokalizovane za Srbiju, a u martu planiramo da lansiramo još dve sa mapama”, objašnjava Strelkov.

Specijalan projekat je lokalizovanje aplikacije vezane za javni prevoz, za koju je plainramo da prvo bude razvijena u Kragujevcu.

“Nju nije moguće realizovati bez saradnje sa lokalnom samoupravom. Yandex trasportation, odnosi se na javni prevoz, veoma je popularna u više od 200 gradova do sada u Rusiji i susednim državama. Naime, to će biti aplikacija koja će korisniku tačno pokazivati lokaciju i brzinu kretanja autobusa, pa će, što je vrelo zgodno, korisnik tačno znati kada može autobus da očekuje na stanici”, kaže Strelkov..

I u Location4Me su veoma ponosni na saradnju koja je započeta.

“Ovo je projekat koji spaja jednu veliku rusku IT kompaniju i grad Kragujevac. Mi smo partneri kompaniji Yandex za Srbiju i pomogli smo njihov dolazak u Kragujevac. Nadam se da će slično biti i u drugim gradovima u Srbiji. Uskoro idemo u Niš gde takođe pregovaramo sa lokalnom samoupravom. To je odlična šansa za Srbiju da postane deo cele priče s obzirom da nijedna druga kompanija koja se bavi navigacijom i lokacijom, ne planira da uskoro investira u Srbiju. Yandex je tu prvi. Mislim da je ovo jedinstvena prilika koju moramo svi iskoristiti. Veoma je bitno da se zajednica pobudi, da svi zajedno učestvujemo. Zato su oni sada tu da održe prezentaciju, svima koji su zainteresovani da budu deo projekta da zajedno učestvuju u Yandex Map editoru. Saradnja sa gradovima je takva da nam ustupaju sve podatke koji su nam potrebni, a mi njima pravimo besplatnu aplikaciju”, ističe Nikola Nešić, osnivač Locations4Me i odbornik Nove snage u Skupštni grada.

Predstavnici ruske kompanije boravak u Kragujevcu iskoristili su i da se upoznaju sa kulturno istorjiskim znamenitostima, ali nisu propustili priliku ni da uživaju u tradicionalnoj šumadijskoj kuhinji.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime