Vodopadi od kojih zastaje dah (Top 5)

2
6329

Jedna od najveličanstvenijih stvari koje nam je priroda pružila su vodopadi. Vodopad predstavlja prirodnu pojavu koja se javlja na rekama, a označava mesto slobodnog pada vode u rečnom toku na onim mestima gde se javlja iznenadna promena u elevaciji reljefa. Svako ima svoje mišljenje koji je vodopad najlepši – jedni vole visoke vodopade, drugi široke, treći vole kaskadne, četvrtima je važan ambijent u kome se ti vodopadi nalaze… Specijalizovani sajt „World of Waterfalls“ je sastavio listu najlepših svetskih vodopada, a mi smo se potrudili da 5 najlepših ukratko opišemo i predstavimo fotografijama, kako bi ako nikako drugačije vizuelno mogli da uživamo u njihovim lepotama. Uživajte!

 

Vodopad #5 – Anđeoski vodopad – Venecuela

 

Anđeoski vodopad (Kerepakupai merú) je najviši vodopad na svetu sa visinom od 979 metara (slobodan pad vode je 807 m). Nalazi se na malenoj reci Čurun (pritoka reke Karoni) u Nacionalnom parku Kanajma u regionu Gran Sabana provincije Bolivar u Venecueli. Visina vodopada je tolika da se od vetrova voda pretvara u izmaglicu pre nego što padne na zemlju.

Vodopade je 16. novembra 1933. ugledao i ovo otkriće prvi objavio američki avijatičar Džimi Ejndžel. On je bio u potrazi za rudnim nalazištima. Pokušao je da se avionom spusti pored vodopada 9. oktobra 1937, kada je avion oštećen, a Džimi je sa tri saradnika 11 dana pešačio do civilizacije. Vodopadi su dobili ime po njegovom prezimenu. Anđeoski vodopad je najznačajnija turistička atrakcija Venecuele. Put do vodopada ni danas nije jednostavan, jer se nalaze izolovani u džunglama Venecuele.

 

Vodopad #4 – Plitvice – Hrvatska

Plitvički vodopad se nalazi na obodu nacionalnog parka „Plitvičko jezero“ na putu od Zagreba ka Zadru. Zahvaljujući prelepom vodopadu, šumama i jezerima, park je svrstan u UNESCO svetsku prirodnu baštinu, i posetioci će lako uvideti zašto ono predstavlja jednu od najpopularnijnih turističkih atrakcija u Hrvatskoj.

Plitvička jezera sastoje se od 16 jezera koja su smeštena na području između Male Kapele i Plješivice u Lici. Celi se ovaj kraj na nekim kartama još uvijek naziva Vražji vrt, zbog svojeg položaja i istorije. Prema legendi Plitvička su jezera nastala nakon velike suše. Ljudi, životinje i biljke, čeznuli su za kapljicom vode. Narod se molio i molio. Tada se u dolini pojavi Crna Kraljica sa svojom veličanstvenom pratnjom; ona se smilovala narodu i uz jak vjetar i grmljavinu na zemlju je konačno pala kiša. Kiša je padala tako dugo dok nivo vode nije narastao dovoljno da oformi jezera.

 

Vodopad #3 – Nijagarini vodopadi – Kanada & SAD

Niagarini vodopadi predstavljaju niz masivnih vodopada koji se nalaze na reci Nijagari u istočnom delu Severne Amerike, na granici između Sjedinjenih Država i Kanade. Nijagarini vodopadi se sastoje iz tri odvojena vodopada i, iako nisu mnogo visoki, oni su prilično široki. Sa preko 168.000 kubnih metara vode u minuti, ovi slapovi su jedni od najmoćnijih i najpoznatijih u svetu. Interesantno je da voda u Nijagarinim vodopadima nikad ne prestaje da teče, čak ni zimi, na izuzetno niskim temperaturama. Istina, bilo je godina (1912), kada se stvarao tzv. “ledeni most”, od obale do obale, ali je voda ispod tog leda i dalje tekla.

Nikola Tesla imao je velike zasluge za izgradnju prve hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima. U Teslinu čast je na vodopadima podignut spomenik 2006. godine.

 

Vodopad #2 – Viktorijini vodopadi – Zambija & Zimbabwe

Viktorijini vodopadi se nalaze na Zambeziju, graničnoj reci između Zambije i Zimbabvea. Vodopadi su široki preko 1,5 km sa padom od 128 metara. David Livingstone, škotski istraživač, otkrio je vodopade 1855. godine i nazvao ih po kraljici Viktoriji, iako je lokalno ime vodopada “Dim koji grmi” (Mosi-oa-Tunya). Vodopadi se nalaze na teritoriji dva nacionalna parka „Mosi-oa-Tunya National Park“ u Zambiji i „Viktorijini Vodopadi“ u Zimbabveu i predstavljaju jednu od najvećih turističkih atrakcija na jugu Afrike. Viktorijini vodopadi imaju status Svetske baštine (World Heritage) po UNESKO konvenciji o Svetskoj baštini (UNESCO World Heritage convention).

 

Vodopad #1 – Iguazu – Argentina & Brazil

Naziv Iguazu poreklo vodi iz jezika naroda Guarani od reči Y (vode) i GUASU (velike). Guarani legenda govori o nameri Boga da se oženi prelepom devojkom Naipi, no ona je pobegla sa svojim ljubavnikom Taroba u kanuu. U gnevu, Bog je rascepio reku stvorivši vodopad, osudivši ljubavnike na večni pad. Vodopadi, koji su locirani u nacionalnim parkovima Iguazu u Argentini i Iguacu u Brazilu, sastoje su od 275 slapova visine do 70 metara, duž 2,7 kilometara. Bazaltni rub kanjona preko kojeg se preliva voda nazaduje oko 3 mm godišnje. Reka Iguazu je pritoka Parane, nizvodno od čuvene hidroelektrane Itaipu. U blizini vodopada, sa obe strane reke se nalaze gradovi: brazilski Foz do Iguacu i argentinski Puerto Iguazu.

 

 

2 KOMENTARI

  1. Zasto se moj komentar ne objavljuje? Lep tekst, ali posvetite se malo i zemlji Srbiji i njenim lepotama koje trebamo vise ceniti!
    pozZ za admin od Pekmeza :D

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime