Viminacijum u subotu u Kragujevcu

0
430

U okviru manifestacije “Noć muzeja”, u subotu 14. maja u 18.30 sati, u kući Đure Jakšića dr Miomir Korać direktor Arheološkog instituta i rukovodilac projekta Vimunacijum održaće predavanje o ostacima tog antičkog grada koji se nalazi u ataru sela Stari Kostolac i Drmno na ušću Mlave u Dunav, na 12 kilometara od Požarevca.

Na predavanju će biti reči o dosadašnjim geofizičkim istraživanjima i arheološkim radovima koji predstoje, rekla je Ana Petrović organizator programa u Kući Đure Jakšića.

Zanimljiva priča o Viminacijumu i naseljima koja postoje pod zemljom, u Galeriji Kuće Đure Jakšića biće upotpunjena i izložbom koja obuhvata 18 bronzanih portreta rimskih careva koji su rođeni i živeli na tlu Srbije.  Posetioce će u autentičnoj odeći iz tog perioda dočekati rimski legionari i devojke u togama. Duh antičkog grada, nekadašnje metropole rimske provincije Gornje Mezije, koji se prostire na preko 450 hektara dočaraće i hrana iz tog perioda – stare vrste hleba i kolačići.

U muzičkom delu dvosatnog programa posvećenog Viminacijumu nastupiće i studenti Filološko umetničkog fakulteta u Kragujevcu.

“Galerija Kuće Đure Jakišća u Noći muzeja 14. maja za sve zainteresovane posetioce biće otvorena do ponoći”, poručila je organizatorka programa Ana Petrović.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime