Vidovdan obeležen polaganjem venaca

0
1181

U organizaciji Udruženja potomaka ratnika od 1912. do 1920. godine „Vojvoda Radomir Putnik“, polaganjem venaca na starom vojničkom groblju u Šumaricama obeležen je jedan od najvećih srpskih praznika, Vidovdan. Delegacije Vojske Srbije, udruženja i građani poklonili su se svim ratnicima i junacima srpskog naroda koji su se kroz istoriju borili za slobodu svog naroda i zemlje. U ime grada, venac kraj spomenika u Šumaricama položio je predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović.

Кraj spomenika „Uspenje“ u organizaciji Udruženja ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca povodom obeležavanja Vidovdana vence su položili predstavnici Vojske RS, SUBNOR-a i gradskih političkih organizacija. U ime grada Кragujevca, venac je položio Aleksandar Štajn, pomoćnik gradonačelnika za unutrašnju i međunarodnu saradnju.

Vidovdan, jedan od najvećih praznika koji slavi Srpska pravoslavna crkva ali i Republika Srbija kao državni praznik u spomen na Кosovsku bitku koja se 28. juna 1389. godine odigrala na Gazimestanu, važan je datum u kolektivnoj svesti i jedan od temelja kolektivnog identiteta srpskog naroda. Simbol je slobode, otpora tuđinu, negovanja patriotizma, nacionalnog bića, viteštva i herojstva ali predstavlja i prekretnicu u istoriji srpske države. Vidovdan se u Srbiji obeležava radno i predstavlja sećanje na poginule ratnike i heroje u svim ratovima.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime