Valentina Opančina – ponos Kragujevačkog univerziteta

9
4471

2-copy

Valentina Opančina, doktor medicine, doktorand, specijalizant radiologije i student prava, pravi je primer uspešnosti rada i programa Univerziteta u Kragujevcu.

Fakultet medicinskih nauka je završila 2014. godine kao najbolja u generaciji, a dobitnik je i nagrade za najboljeg studenta Univerziteta i Nagrade Srpskog lekarskog društva za naboljeg diplomca doktora medicine u Srbiji.

Ona je aktuelni dobitnik Sakura nagrade koju dodeljuju Ambasada Japana u Srbiji i kompanija JT International za naučno-istraživački rad. Nagradu je dobila 15. decembra, za predlog rada iz oblasti prava i medicine, koji povezuje Japan i Srbiju. Osim što je tema njenog rada privukla pažnju komisiji za dodelu nagrade, podjednako im je bila zanimljiva Valentinina biografija i uspeh u školovanju.

Naime, ova devojka trenutno studira na tri nivoa studija. Student je treće godine Pravnog fakulteta, a na Fakultetu medicinskih nauka je student druge godine specijalističkih studija iz oblasti radiologije i treće godine doktorskih studija na smeru klinička i eksperimentalna farmakologija. Završila Prvu kragujevačku gimnaziju kao „vukovac“, treću godinu srednje škole je završila u Americi, a u toku studija medicine boravila je i u Frankfurtu kao stipendista nemačke vlade.

– Učenje mi nikada nije predstavljalo problem, jer brzo učim i trudim se da uvek razumem ono što sam pročitala tako da mi je nekada dovoljno i da samo jednom pročitam gradivo. Volim da učim strane jezike, da putujem i upoznajem nove ljude i kulture. U Americi sam shvatila i važnost društvenog aktivizma, za šta sam i dobila nagradu Bele kuće i američkog predsednika. Pravo mi je zanimljivo, jer je poput medicine, to važan temelj svakog društva, prepliću se, a opet, postoji veliki zjap i nerazumevanje izmedju te dve krucijalne oblasti – kaže Valentina.

Ona dodaje da smatra sebe privilegovanom što ima mogućnost da sarađujem i uči od najeminentnijih profesora, i to ne samo u Srbiji, već i u Evropi.

– Oni su mi uzor i podstrek za moj rad. Drago mi je što za tako nešto nisam morala da napuštam Srbiju, već imam tu mogućnost u svom gradu. Naučno-istraživački rad mi je trenutno na prvom mestu i potrudiću se da opravdam poverenje svojih profesora – zaključila je Valentina.

Ova mlada Kragujevčanka je veliki borac i optimista, jer iako je nezaposlena planira da ostane u Srbiji i nada se da će moći da primeni svoje znanje upravo ovde, na našem Univerzitetu i u Kliničkom centru. Napuštanje Srbije u ovom trenutku bi smatrala svojim porazom i begom od realnosti.

9 KOMENTARI

    • Sreća pa se produžava penzijski staž. Nadajmo se da će nekome to znanje i koristiti i da će ga ikada unovčiti pa da ima od čega svoje dete da finansira bar do 45 godina

      • Zanimljivo je da imate potrebu da ovo posmatrate kroz novac. Ja u ovom clanku ne vidim da ona moli ni za posao ni za novac. Ne sumnjam da ce se zaposliti i uspeti da ostvari sve sto je zamislila.

  1. Poznajem Valentinu i celu njenu porodicu. To su pošteni ljudi, koji su odgajili uspešnu decu. Nisu ni doktori ni profesori, niti su gurali decu na bilo koji nacin. Ovakve vesti volim da čitam, smučile su mi se raznorazne starlete i ostala malodradjanština.

  2. Sreća pa se produžava penzijski staž. Nadajmo se da će nekome to znanje i koristiti i da će ga ikada unovčiti pa da ima od čega svoje dete da finansira bar do 45 godina.

  3. Divan tekst. Svaka čast Valentini a i Vama koji ste objavili ovo. Ovakvim mladim ljudima treba da se ponosimo.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime