Uzbunjivač iz Rače vraćen na posao

0
783

Odlukom Višeg suda u Kragujevcu uzbunjivač iz Rače Tomislav Veljković posle dva meseca vraćen je na posao, objavio je portal “Pištaljka”. Veljković je otkrio da je javno komunalno preduzeće isplatilo 600.000 evra za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda – a da ta fabrika nije izgrađena,

Sudsku zaštitu Veljković je uz pomoć pravnog tima “Pištaljke” zatražio jer je posle otkrivanja korupcije dobio otkaz u opštinskoj upravi 15. novembra.

Tomislav Veljković, domar iz opštinske uprave u Rači, nadležnim institucijama, a kasnije i medijima, otkrio je da je opštinsko javno komunalno preduzeće isplatilo 600.000 evra za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda – a da ta fabrika nije izgrađena.

Takođe, na osnovu prijave Veljkovića Agencija za borbu protiv korupcije izdala je preporuku za smenu direktora JKP “Rača” Ivice Markovića zbog sukoba interesa.

Odluka Agencije je zakasnela jer je stigla mesec dana nakon odluke Skupština opštine Rača da smeni Markovića, navodi “Pištaljka”.

“Agencija u tom trenutku, kao i u trenutku za podnošenje inicijative za razrešenje Ivice Markovića sa navedene funkcije nije imala saznanja o tome da je imenovani razrešen sa javne funkcije direktora JKP ‘Rača’ 12. oktobra 2017. godine”, navodi se u objašnjenju koji je “Pištaljci” dostavila Agencija.

Agencija je takođe podnela i zahtev za pokretanje postupka Prekršajnom sudu u Kragujevcu protiv Markovića jer je firmi njegovog oca iz budžeta JKP “Rača” plaćeno skoro 2,5 miliona dinara za kupovinu “opreme, ulja i ostale robe”.

Više javno tužilaštvo gotovo dve godine ispituje da li je bilo zloupotreba prilikom plaćanja 600.000 evra za nepostojeće postrojenje za preradu otpadnih voda.

“Pištaljka” je pisala da se na mestu fabrike nalaze samo dve šupe i dva nezavršena bazena i da takođe ne postoji nikakva oprema za postrojenje, koja je pritom plaćena.

Tokom istrage tužilaštvo je prvo tvrdilo da nema dokaza o počinjenim krivičnim delima, ali je posle pisanja “Pištaljke” tužilac Dejan Veljković, kako je sam priznao, “promenio svest” i otvorio istragu. Ona još nije završena.

Opštinska uprava bezuspešno je pokušala da se obračuna sa uzbunjivačem, usvajajući novu sistematizaciju koja ukida radno mesto domara na kojem je Tomislav Veljković bio zaposlen. Uprkos upozorenjima pravnog tima “Pištaljke” v.d. načelnika opštinske uprave Goran Maksović je potpisao rešenje o otkazu 31. oktobra (uz otkazni rok od 15 dana) i tako se oglušio o zakon.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime