Usled vrućine više intervencija na javnim mestima

0
1315

rg veoma toplo vrucinaNa ulicama Kragujevca danas se našao uglavnom samo onaj ko je morao, a sudeći prema izjavama lekara Hitne pomoći, građani dobro podnose vrućinu, jer je za 24 sata zabeleženo oko 70 intervencija, što je, kako objašnjavaju, uobičajeno za ovo doba godine.

“Imamo nešto veći broj intervencija na javnim mestima i to u periodu od 10 do 17 časova i to uglavnom kada građani izađu iz aklimatizovanih prostorija i suoče se sa visokom spoljnom temeraturom vazduha i sa kolapsom”, rekao je Tanjugu direktor Hitne pomoći Aleksandar Kličković.

Prema njegovim rečima, ti problemi u većini se javljaju kod starijih građana i hroničnih bolesnika, ali i kod znatno manjeg broja mlađih ljudi, koji su, kako je naveo, najverovatnije tečnost konzumirali u manjim količinama.

Spas od vrućine, više od 4.000 Kragujevčana danas je potražilo na otvorenom bazenu, a znatno manji broj na bazenu ugostiteljskog objekata “Wood lend” kao i kraj jezera u Šumaricama, gde je, inače, zabranjeno kupanje usled nedavnih obilnih kišnih padavina.

Građani koji su danas bili na jezeru u Šumaricama Tanjugu su izjavili da se ovih dana rashlađuju kupanjem bilo na jezeru ili u kupatilu.

Jedan od njih je Ivica iz okoline Kragujevca koji je, kada je došao na jezero, saznao da voda nije ispravna, pa se, kako je rekao, rashlađuje pod tušem i šetnjom kroz četinare.

I Vera Ðorđević je došla da se kupa, ali zbog neispravnosti vode to radi pod tušem u blizini jezera, a kući u kupatilu.

Kraj jezera, držeći se za ruke na plus 35 stepeni, šetali su i Marković Marija i Dragoslav koji kažu da imaju debelu hladovinu na imanju pa se tako rashlađuju, jer je trenutno zabranjeno kupanje na jezeru.

“Mi koristimo odmor maksimalno, jer smo na drugom medenom mesecu”, rekli su, kroz osmeh, Marija i Dragoslav.

Iako je vrućina taksisti moraju da rade, kaže Zoran Nikolić i dodaje da jedva nekako podnosi vrućinu, ali da mora da radi.

Na plus 35 koliko je danas izmerena temperatura u 14 časova na terenske intervencije išao je lekar Hitne pomoći Aleksandar Rašković koji je rekao da im je radna uniforma prilagođena vremenskim uslovima, pa je lakše podneti vrućinu.

“Nosimo laganu pamučnu odeću, uzimamo što više tečnosti, uglavnom vodu, a kada stignemo i lagane obroke i voće”, rekao je Rašković.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime