Upozoravajuće – jedan logoped na 20.000 stanovnika!

2
5137

MMM_3264-3 copy

Povodom 6. marta, Evropskog dana govorno-jezičke terapije odnosno Dana logopedije, u prostorijama UNS održana je konferencija za medije, na kojoj su se javnosti obratili istaknuti predstavnici ove struke. Ako se zna da se poslednjih godina drastično povećao broj dece sa smetnjama u govorno-jezičkom razvoju i da prema poslednjim istraživanjima u Srbiji preko 60% dece spada u tu kategoriju, jasno je da potreba za logopedima povećava i važnost ove profesije.

Tom prilikom, Nataša Labović, predsednica Skupštine Udruženja logopeda Srbije, je istakla:

– Ovaj datum, 6. mart proslavljaju logopedi Evrope, i to je inače dan koji je Evropska asocijacija logopeda označila evropskim danom logopedske terapije u cilju podizanja svesti o logopedskoj profesiji. Naš zadatak je da obeležavanjem ovog datuma istaknemo značaj podizanja javne svesti o poremećajima komunikacije, njihovim efektima na ljudsko zdravlje, kao i pravima pacijenata sa poremećajima komunikacije i načinima da im se pomogne.

Udruženje logopeda Srbije je nastalo 28. februara 2004. godine, a svojim programom i planskim dokumentima stavilo ima cilj da afirmiše logopedsku delatnost kao kompetitivnu, profesionalnu i autonomnu delatnost potrebnu našem društvu. Neda Milošević, predsednik UO ULS, istakla je probleme u brojnosti logopeda prema broju stanovnika, sektoru rada, prikazavši komparativno stanje u Republici Srbiji i u zemljama Evropske Unije.

11039511_10205853011986951_773035508_nOna je iznela da u Srbiji radi 350 logopeda, od čega samo oko 200 logopeda u okviru svih nivoa zdravstvene zaštite, da u sistemu obrazovanja ima oko 100 logopeda, dok je u sistemu socijalne zaštite njih manje od 50. Te brojke, na ukupnu populaciju Srbije daju poražavajući podatak da je jedan logoped zadružen za oko 20.000 stanovnika.

Stanje u Kragujevcu, po pitanju ove struke, čini se, lošije je nego što je to slučaj u drugim velikim gradovima. U kragujevačkim školama i predškolskim ustanovama nema stalno zaposlenih logopeda, a evidentan je i njihov manjak u državnim zdravstvenim ustanovama.

– Da bi rad sa logopedom bio efikasan, neophodno je da se ono stručno i kontinuirano stimuliše minimum 2-3 puta sedmično, pri čemu se u najvećem broju tretmana insistira na individualnom radu sa detetom – govori nam Jasmina Jovanović, master dipl. defektolog logoped, sa licencom za rad Ministarstva zdravlja, koja obavlja privatne logopedske tretmane na teritoriji Kragujevca. – Međutim, činjenica je da je ionako mali broj logopeda u državnim zdravstvenim ustanovama preopterećen zbog narastajućeg broja dece sa govorno-jezičkim problemima.

I pored velikog angažovanja zaposlenih logopeda, retki su primeri kada se tretmani zakazuju u skladu sa strandardima profesije. Zato su roditelji dece sa govorno-jezičkim problemama često prinuđeni da rešenje traže u privatnom sektoru, ne bi li omogućili svom mališanu da kroz pravovremenu stručnu stimulaciju prevaziđe problem.

– Kontrolne preglede je potrebno uraditi već kada dete napuni dve godine, ali vrlo mali broj roditelja to zaista uradi, već se javljaju znatno kasnije, kada problem dodatno iskomplikuje. Kako se govor prirodno intenzivno razvija u periodu od druge do pete godine, preporuka je da se u tom periodu i rešavaju problemi – kaže Jasmina Jovanović.

Pravovremeni odlazak kod logopeda, može da predupredi neke kasnije poteškoće.

– Kašnjenje u govorno jezičkom razvoju u kasnijem periodu može da dovede do velikih problema u predškolskom i ranom školskom uzrastu, da stvori poteškoće u praćenju i savladavanju gradiva, ali i do manjka samopouzdanja kod dece koji se prirodno upoređuju sa vršnjacima u okruženju. Između ostalog, i zato je vrlo bitno da se ova problematika shvati ozbiljno i tretira na vreme – istakla je Jasmina Jovanović, koja pored iskustva u privatnoj praksi, ima iskustva rada u Zavodu za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju „prof. dr Cvetko Brajović“, u Beogradu, koja važi za elitnu ustanovu u oblasti logopedije.

Povodom Evropskog dana logopeda, a u cilju rane prevencije i skretanja pažnje na povećanu prisutnost govornoprobleme, Jasmina Jovanović je obezbedila besplatnu dijagnostiku i savetovanje za 10 najbržih roditelja, koji prate njenu facebook stranu Logopedski tretmani Kragujevac.

Iz istog razloga, do kraja marta traje promotivni popust od 50% na cenu kompletnog logopedskog testiranja, a termine možete zakazati pozivom na telefon: 065/677-95-87.

2 KOMENTARI

  1. Moja cerka ima skoro 4 godine i vec 2 meseca radi sa Jasminom i moram da iskazem sve pohvale. Napredovala je osetno vise nego poslednjih godinu dana,koje smo izgubili u neredovnim i retko zakazivanim tretmanima. Pritom,ostvarila je fenomenalnu konekciju,dete je obozava,bukvalno me vuce za rukav kada treba da idemo na tretmane,dok ranije to nije bio slucaj. Bas sam prezadovoljna i to sam morala da podelim kada sam videla tekst :)

    • potpuno razumem o cemu pricate. pre nego sto sam se obratila jasmini bila sam, malo je reci, ocajna. dete je sa 3 godine i 2 meseca iskazivalo simptome autizma:igra mu je bila monotona,svodila se na ubacivanje i izbacivanje bojica u kutijicu, gotovo da nije ostvarivao kontakte sa drugom decom i skoro da nije obracao paznju na druge ljude.bila sam jako zabrinuta,uznemirena. gde sve nisam vodila dete,u drzavnoj sam samo na pregled cekala mesec dana, prvi tretman sam dobila mesec i po dana posle pregleda. a onda sam otisla kod jasmine na preporuku prijateljice iz beograda, koja je vec vodila dete kod nje. sada vec 3 meseca redovno obavljamo redovne tretmane kod nje i ostvarili smo vidan, bas uocljiv napredak.pokusali smo privatno jos kod jednog logopeda,ali on taj metod rada nije prihvatao uopste, dok mu jasmina bas prija i tacno prepoznajem da zna sta radi. znam da nas ceka jos puno mukotrpnog rada ali sada bar imam nadu. verujem da ce mu biti bolje i da idemo u dobrom smeru.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime