Univerzitet u Kragujevcu i SANU ozvaničili saradnju

0
2650

sanu

Rektor Univerziteta u Kragujevcu, prof. dr Nebojša Arsenijević i predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti, akademik Vladimir Kostić, potpisali su juče, na kragujevačkom Univerzitetu, protokol o saradnji.

Arsenijević je upoznao članove Izvršnog odbora Predsedništva SANU sa radom Univerziteta u Kragujevcu i fakultetima u njegovom sastavu.

– Današnji dolazak kompletnog Izvršnog odbora Predsedništva SANU je podstrek da unapredimo saradnju i da kroz zajedničke aktivnosti podignemo na viši nivo rad Centra SANU i Univerziteta u Kragujevcu koji postoji od 1992. godine. Vreme je da saberemo snage koje Srbija ima i zato se radujemo inicijativi koja je potekla od strane Srpske akademije nauka i umetnosti – rekao je Arsenijević.

Akademik Vladimir Kostić istako je da Srpska akademija nauka i umetnosti poštuje Univerzitet u Kragujevcu, smatra ga centrom nauke i stručnosti kao i brendom centralne Srbije koji ima izuzetan potencijal da ide u korak sa vremenom.

– Želja Akademije je da izađe iz zgrade SANU i na neki način raširi akademski prostor Srbije, jer su često univerziteti iz manjih gradova okupljali najveće naučnike i umetnike, kao što je i danas upravo profesor Univerziteta u Kragujevcu – akademik Ivan Gutman najviše citirani naučnik na svetu. Želimo da približimo aktivnosti SANU kragujevčanima a očekujemo pomoć Univerziteta u Kragujevcu u čitavom nizu istraživanja i saradnje. Kroz saradnju sa Univerzitetom u Kragujevcu i fakultetima u njegovom sastavu, Srpska akademija nauka i umetnosti želi da bude u toku sa vitalnim problemima akademske zajednice, nauke i umetnosti – kazao je Kostić.

Potpisani Protokol predviđa međusobnu saradnju u ostvarivanju ciljeva od značaja za nauku, kulturu i umetnost srpskog naroda, za zaštitu naučne i umetničke građe i kulturnih dobara, podsticanja naučnog i umetničkog stvaralaštva, kao i drugih ciljeva od značaja za razvoj nauke i negovanje umetnosti u Republici Srbiji.

Svesni naučnog, obrazovno vaspitnog, kulturnog i umetničkog potencijala koji takav rad nosi, Srpska akademija nauka i umetnosti i Univerzitet u Kragujevcu posebno se obavezuju da zajedno rade na pronalaženju odgovarajućih institucionalnih okvira unutar kojih bi dalja saradnja mogla da se odvija i napreduje. Ovim protokolom utvrđeni su okvirni vidovi i uslovi dugoročne saradnje, uz uvažavanje obostranih interesa na principu ravnopravnosti i savesnosti, kao i uz obavezu postupanja po standardima naučnog, istraživačkog i umetničkog rada.

Međusobna saradnja naročito podrazumeva:
– zajedničku organizaciju izložbi, koncerata, skupova i sl.;
– zajednički rad na koordinaciji mreže novinara i medija koji prate nauku i umetnost i održavanje zajedničkih konferencija;
– formiranje zajedničkih radnih tela (komisija, organizacionih odbora i dr.);
– asistenciju Univerziteta u radu na projektima, naučnim skupovima, izradi izdanja, održavanju predavanja i drugih događaja koje SANU organizuje i
– druge oblike međusobne saradnje.

Potpisivanju Protokola prisustvovali su potpredsednici SANU akademik Ljubomir Maksimović i akademik Zoran V. Popović, akademik Marko Anđelković – generalni sekretar SANU, akademik Stevan Pilipović – predsednik Ogranka SANU u Novom Sadu, akademik Nikola Koka Janković – počasni doktor Univerziteta u Kragujevcu, akademik Ivan Gutman i dopisni član akademije prof. dr Miloš Đuran, te profesori Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu kao i članovi rektorskog kolegijuma: Zorica Avramović generalni sekretar Univerziteta, prof. dr Petar Veselinović prorektor za nastavu i studentska pitanja, prof. dr Dragan Bošković prorektor za nauku i prof. dr Jeroslav Živanić prorektor za koordinaciju poslova fakulteta čije je sedište van sedišta Univerziteta u Kragujevcu.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime