Unija sindikata prosvetnih radnika smatra da je organizovan odlazak dece na paradu zloupotreba

1
1107

Povodom dopisa koji je iz Školske uprave Kragujevca upućen direktorima kragujevačkih osnovnih i srednjih škola u vezi sa praćenjem vojne parade, 28. juna, Unija sindikata prosvetnih radnika reagovala je saopštenjem za javnost. U Uniji ističu da poziv predstavlja “neprijatno iznenađenje”, te da je “mobilizacija takve vrste nepotrebna i sramna zloupotreba dece”.

Dopis koji je direktorima kragujevačkih osnovnih i srednjih škola upućen iz ŠU Kragujevac, u kome se iskazuje “potreba“ (drugim rečima – nalaže se) da sve škole povedu svoje učenike na vojnu paradu najblaže rečeno, neprijatno je iznenadio zaposlene u školama.

“Zbog situacije sa pandemijom, podele odeljenja na grupe do 15 učenika, nastave na daljinu, bolesti bližnjih… ova školska godina je bila dovoljno stresna, najpre za učenike, a onda i za prosvetne radnike, tako da mobilizaciju ovakve vrste ne samo da smatramo nepotrebnom, već sramnom zloupotrebom dece u zakonom zabranjene svrhe. Ne ulazeći u pitanje značaja planirane manifestacije, prosvetni radnici ne pristaju na obavezu da dolaze na tu, ili slične vrste parada, a naročito ne na to, da „pripremamo učenike i njihove roditelje za praćenje parade“. Na edukacijama koje ste nam obezbedili, nismo stekli takve kompetencije”, navode u Uniji prosvetnih radnika.

Unija sindikata prosvetnih radnika Kragujevca poručuje nastavnicima da tog dana treba da podele đačke knjižice i svedočanstva svojim učenicima, da uruče zaslužene nagrade za izuzetne rezultate u radu i učenju i da im požele prijatan i srećan raspust.

“Našim kolegama u nekim školama koji stidljivo prosleđuju obavezu prisustva vojnoj paradi svojim đacima u i mejl porukama, poručujemo da se uzdrže. Ostavimo njihovim roditeljima da procene neophodnost ili značaj prisustva ovakvom skupu. Ukoliko bude imperativnih naređenja po kojima mora da se uzme učešće ili prisustvuje u kojekavkvim paradama, ukoliko dođe do pretnji posledicama odbijanja, Unija sindikata prosvetnih radnika Kragujevca će svakom kolegi obezbediti ne samo pravnu, već svaku drugu potrebnu zaštitu”, saopšteno je iz USPR Kragujevca.

1 KOMENTAR

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime