U Zenici promovisane priče srednjoškolaca iz Lapova

0
118

U okviru Festivala „Tragovima bosanskog kraljevstva“, u subotu, 17. septembra, u Zenici premijerno su predstavljene regionalne zbirke kratkih priča afirmisanih autora i učenika iz regiona „Poruke iz prošlosti“, koje su zajednički objavili partneri u istoimenom projektu iz Zenice, Bijelog Polja i Lapova.

Projekat je nastavak višegodišnje saradnje koja ima za cilj da ukaže na važnost suživota na prostorima država bivše Jugoslavije, kroz zajedničke kulturno – istorijske teme. Finansiran je od strane Fonda za Zapadni Balkan, a podržan kroz IPA program Evropske unije.

U zbirci „Poruke iz prošlosti junior(ka)“ svoje mesto našle su priče šestoro mladih Lapovaca: Valentine Filipović, Aleksandre Stamatović, Milice Kovač, Dušana Radosavljevića, Aleksandra Petrovića i Anastasije Simić.

Na tvrđavi Vranduk, u organizaciji Muzeja grada Zenice, o knjigama su govorili urednik izdanja Dragić Rabrenović, pisac iz Bijelog Polja i članice žirija , književnice iz Lapova i Zenice, Danijela Vulićević i Emina Selimović.

Svoje priče predstavili su neki od prisutnih autora, a kako su u knjigama zastupljene i ilustracije sa tematikom stećaka, o svojim radovima govorili su i likovni umetnici.

Danijela Vulićević, kao članica žirija istakla je da obe zbirke sačinjavaju kvalitetne priče, što je bio jedini kriterijum da se nađu u knjigama.

Zbirku „Poruke iz prošlosti“ čini 27 priča autora iz pet država, što govori o raznovrsnosti i kvalitetu. U zbirci za odrasle nalaze se priče nekih od prepoznatljivih autora u domenu fantastike, a neke od priča za učenike su na zavidnom nivou zbog čega su mogle biti objavljene i u zbirci sa afirmisanim piscima“, rekla je direktorka lapovačke biblioteke „Slovo“.

Ona je zahvalila Srednjoj školi iz Lapova na saradnji u ovom projektu, a Filipu i Stevanu Stefanoviću na učešću u realizaciji radionica.

Druga članica žirija, Emina Selimović, predstavnica zeničkog muzeja, istakla je da se prepoznaje da mladi čitaju poznate autore fantastike poput Tolkina i Džoane Roling, ali i njihovo stvaralaštvo i kreativnost.

Dragić Rabrenović, predstavnik NVO Akademije društvenih nauka iz Bijelog Polja istakao je da će knjige biti predstavljene u Crnoj Gori i Srbiji u cilju valorizacije zajedničke kulturne baštine i promocije književnog stvaralaštva.

Svečanoj promociji u Zenici prisustvovala je i Maja Marković, direktorka Srednje škole u Lapovu, a obe publikacije biće dostupne čitaocima u Lapovu već krajem ove nedelje.

 

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime