U svetu se za rad sa matičnim ćelijama izdvaja mnogo novca, gradnja centra u Kragujevcu stoji

1
1291

Poznati genetičar Miodrag Stojković je, povodom zastoja u izgradnji Centra za matične ćelije u Kragujevcu, na svom Twitter-u napisao kako je kompanija “Bajer” u kupovinu firme koja se bavi matičnim ćelijama uložila milijardu evra, dok je rok za završetak domaćeg centra probijen za više od dve godine.

Povodom zaustavljanja gradnje Centra za matične ćelije i Centra izvrsnosti u Kragujevcu proslavljeni genetičar Miodrag Stojković napisao je na svom Twitter nalogu post u kome potencira koliko su u svetu takva ulaganja značajna.

Podsećamo, inicijatori izgradnje Centra izvrsnosti sa bankom matičnih ćelija u Kragujevcu bili su upravo Miodrag Stojković i nekadašnji rektor Univerziteta u Kragujevcu Nebojša Arsenijević. Trebalo je da Centar obuhvati tri jedinice: nastavnu, naučnu i onu koja treba jedno i drugo da spoji i prevede u nove terapije za lečenje bolesti.

Stojković, najpoznatiji domaći i jedan od vodećih svetskih naučnika u svojoj oblasti, nije više šef katedre za matične ćelije na doktorskim studijama Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu, a zgrada u kojoj je trebalo da se nađe čak šest naučnih institucija koje rade pod okriljem Fakulteta medicinskih nauka, danas je zarasla u travu, dok je orgada oko gradilišta polusrušena.

Kako je u februaru ove godine pisala “Politika”, Evropska investiciona banka, finansijer projekta, dala je poslednji rok za završetak objekta – decembar 2020. godine.

1 KOMENTAR

  1. Kompanija “Bajer” je najzaslužnije i glavni je finansijer kampanje, inače nemačkog Blica, hajke za smenom Dr. Arsenijevića. Trebalo je ugušiti mogućnost bilo kakvog rada sa matičnim ćelijama u Srbiji, jer je reč o ogromnom novcu. Sa druge strane i sam Beograd ne može nikako da dozvoli da se nešto ovakve važnosti i značaja gradi van Beograda. Složile su se kockice raznih interesa da se gradnja Centra obustavi i ako su pare za to rezervisane i ima ih. Šteta koju Srbija trpi zbog toga, nije važna. Važni su samo puni džepovi pojedinaca.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime