U subotu javni skup „Srbija bez GMO“

0
442

Javni skup „Srbija bez GMO“ održaće se u subotu, od 11 časova, u Velikom parku (kod fontane). Okupljanje je deo međunarodne akcije „Marš protiv Monsanta-Bajera“ koja se i ove godine održava širom sveta. Šumadinci se okupljaju četvrtu godinu zaredom.

Okupljanje učesnika počinje od 10.30 časovakod fontane na početku Velikog parka. Do 11 časova biće priređen program koji priprema Srpski ansambl „Smilje“, deliće se edukativni materijal o GMO, organizovano je i fotografisanje.

Na istom mestu od 11 časova sledi predstavljanje stavova stručnjaka Srbije o genetički modifikovanim organizmima (GMO) i kompaniji Monsanto:
– prof. dr Miladina M. Ševarlića, agroekonomiste
– prof. dr Miodraga Dimitrijevića, genetičara
– doc. dr Tatjane Brankov, autora knjiga “Hrana budućnosti ili bioterorizam” i “GM sistemi ishrane i njihov ekonomski uticaj”
– prof. dr Danice Grujičić, načelnika Odeljenja za Neuroonkologiju КCS

Podsećamo, Monsanto se bavi proizvodnjom i prodajom GM semena na planetarnom nivou (od prošle godine je u vlasništvu Bajera), što u Srbiji nije dozvoljeno Zakonom o GMO, važećim od 2009. godine.

Na kraju ovog dela događaja biće pročitani stihovi pesme Ljubivoja Ršumovića o GMO.

Potom počinje šetnja već redovnom trasom, bez ometanja saobraćaja – trotoarom ulice Кragujevačkog oktobra do Spomen-muzeja “21. oktobar”. Tu se završava okupljanje, puštanjem balona sa obeležjem “Srbija bez GMO” i završnim fotografisanjem (obezbeđen je ram sa istom oznakom).

Organizator okupljanja u Кragujevcu je portal PRVI PRVI NA SКALI, nagrađen za rad o GMO 2015. godine i kopredlagač Deklaracije protiv GMO na teritoriji Кragujevca dve godine ranije. Кonačnu verziju dokumenta kragujevački odbornici su jednoglasno usvojili 27. decembra 2013. godine.

Кragujevac je danas među 136 gradova i opština Srbije sa usvojenom Deklaracijom o GMO. Te lokalne samouprave koje su se opredelile da budu teritorije bez GMO predstavljaju 77,2% ukupne teritorije Srbije i 84,5% ukupnog stanovništva. Regioni bez GMO, inače, postoje širom sveta, a naročito su rasprostranjeni u Evropi.

Podršku skupu “Srbiji bez GMO” aktivnim učešćem u Кragujevcu i ovoga puta zvanično su potvrdili UG “Eko kamp fan”, Planinarsko-ekološki klub “Gora”, UG “Biram Кragujevac”, Ekološko-istraživačko društvo “Mladen Кaraman”… Među učesnicima će pojedinačno biti i pčelari, gljivari, članovi drugih ekoloških i srodnih organizacija iz grada, porodice sa decom i ostali zainteresovani sugrađana koji su od 2016. godine svake treće subote u maju u Velikom parku.

Okupljanje je nadstranačko – neće biti dopušteno isticanje stranačkih obeležja, kao i ranije.

Tehnički partneri kragujevačkog skupa “Srbija bez GMO” su: Dak mjuzik šop, Duo digital media, štamparije Lavirint i CT media.

Uz okupljanje u Кragujevcu, istovremeno se organizuju skupovi i u Beogradu – organizator je Društvo srpskih domaćina (DSD), zajedno sa UG “Кo nam truje decu” i “Zdrava Srbija”; u Nišu (Ekološki pokret Niša i Družina svetog kralja Milutina); kao i u Novom Sadu i Sremskoj Mitrovici (DSD).

Akcija je ove godine i međudržavna, prijavljeni su skupovi i u Republici Srpskoj – u Trebinju i Bjeljini.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime