U Kragujevcu otkrivena 104 slučaja krađe struje

0
5409

bez struje

Mešovite stručne ekipe EPS Distribucije iz više gradova sprovele su masovnu akciju otkrivanja neovlašćene potrošnje električne energije kod potrošača na teritoriji grada Kragujevca i okoline.

Gubici u isporuci električne energije predstavljaju jedan od najvećih problema u poslovanju EPS-a. Budući da se dobar deo gubitaka tiče neovlašćene potrošnje električne energije, već mesecima se širom zemlje sprovode opsežne akcije na otkrivanju nesavesnih potrošača koji neovlašćeno koriste električnu energiju.

– Neovlašćena potrošnja električne energije predstavlja veliki tehnički, ekonomski i pravni problem koji direktno ugrožava isporuku ovog vida energije i umnogome utiče na rast gubitaka. Pouzdano snabdevanje električnom energijom kupaca naš je prioritet, pa tako i borba protiv neovlašćene potrošnje struje postaje zadatak od opšteg društvenog značaja – rekao je Zoran Stošić, direktor kragujevačkog ogranka EPS Distribucije.

Treba istaći da je ovakva akcija sa mešovitim timovima elektromontera iz drugih gradova prvi put organizuje u Kragujevcu, pa su gosti kragujevačkih montera bile kolege iz Beograda, Novog Sada, Niša, Zrenjanina, Pančeva, Topole, Aranđelovca, Čačka, Lazarevca, Loznice, Prokuplja i Zaječara. Ovakva masovna kontrola, uz upotrebu eksternih timova, već je postala stalna praksa na celoj teritoriji Srbije.

U ovoj akciji ukupno je bilo angažovano 16 timova sa 48 elektromontera koji su izvršili kontrolu 170 mernih mesta i otkrili četiri slučaja neovlašćene potrošnje struje. Protiv počinilaca će biti podnete krivične prijave, moraće da plate visoke kazne, a demontirano im je merno mesto i izbrisani su iz evidencije kupaca, pa će morati da podnesu zahtev za novi priključak.

Inače, u Kragujevcu je od početka godine kontrolisano više hiljada mernih mesta i otkriveno 104 slučaja neovlašćene potrošnje električne energije. Otkriveni počinioci su neovlašćeno potrošili nešto više od milion i po kilovat-časova, što u novcu iznosi oko 20 miliona dinara koje će ovi nesavesni potrošači morati da plate.

Iz EPS Distribucije podsećaju građane da je u funkciji i besplatan telefonski broj 0800/360-330 za anonimno prijavljivanje neovlašćene potrošnje električne energije, kao i e-mail: prijava.krađe@edcentar.com na koji građani mogu da prijave osobe za koje postoji sumnja da neovlašćeno troše struju.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime