U Kragujevcu čitaonica za slepe

0
1119

biblioteka U Narodnoj biblioteci “Vuk Karadžić” danas je otvorena čitaonica opremljena računarskom opremom sa odgovarajućim softverima za slepe.

Zahvaljujući specijalizovanoj opremi i tehnologijama, slepima i slabovidima, kojih u Šumadiji ima oko 350, biće dostupan celokupan fond Narodne biblioteke, a pruža im se i prilika za bolju integraciju u društvo, mogućnost obrazovanja, doškolovavanja ili prekvalifikacije.

Čitaonica je dobila na poklon desetak naslova poznatih književnika od Saveza slepih Srbije čiji je predsednik Milan Stošić najavio da će se fond stalno uvećavati i da će taj Savez biblioteci u Kragujevcu nastaviti da obezbeđuje trajne i knjige u audio formatu.

“Ovo je značajan događaj za našu populaciju, jer je na ovaj način stvorena ta pogodnost da slepi i slabovidi uz adekvatnu opremu mogu da budu korisnici biblioteke, i ovaj događaj ima jedan širi značaj”, rekao je Stošić i ocenio da je takva biblioteka nedostajala Kragujevcu, pored niza drugih pogodnosti za osobe sa invaliditetom.

Prema rečima direktora biblioteke Mirka Demića čitaonica za slepe i slabovide otvorena je zahvaljujući Ministarstvu kulture i informisanja i Skupštine grada Kragujevca.

“Aplicirali smo kod Ministarstva kulture za ovaj projekat vredan oko 660.000 dinara, od čega je ministarstvo obezbedilo 580.000 dinara za softvere, a Gradska uprava je obezbedila nameštaj i dodatnu opremu”, rekao je Demić.

Naglašavajući da će narednih nedelja biti pripremljena ekipa koja će biti na rasplaganju ljudima koji žele da čitaju a imaju problem sa vidom, Demić je rekao da je zadovoljan ne samo što Narodna biblioteka formira specifičnu biblioteku za slepe i slabovide, već i zbog humanih razloga da se pomogne ljudima kojima do sada nisu mogli da izađu u susret.

Demić je naveo i da je članarina za slepe i slabovide besplatna.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime