U Čumiću priprema za evropske programe poljoprivrede

0
737

lxj9231z copy

Grad Kragujevac i Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, održali su u Čumiću, jednom od pet novoosnovanih ruralnih centara, prezentaciju o aktuelnim programima Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i Evropske unije za ruralni razvoj.

– Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine potpisalo je ugovor sa IPARD-om, organizacijom Evropske unije za ruralni razvoj, što će značiti povlačanje značajnih sredstava iz ovih fondova, oko 175 miliona evra. Edukacija poljoprivrednih proizvođača, kroz ove ruralne centre, samo je prvi korak u realizaciji nekog od programa, za šta smo dobili i maksimalnu podršku Ministarstva poljoprivrede, rekao je Damjan Srejić, načelnik Šumadijskog upravnog okruga.

Cilj je obaveštavanje poljoprivrednih proizvođača o aktuelnim programima Evropske unije i Ministarstva poljoprivrede i pomoć u pripremi dokumentacije, kao i svaka druga vrsta pomoći, istakla je Nataša Pešić Radosavljević, predstavnik grada Kragujevca.

– Nama, poljoprivrednim proizvođačima, mnogo znači ovakav vid saradnje, jer smatramo da su nam informacije te vrste neophodne. Često nismo u situaciji da budemo obavešteni o raznim vrstama podstijanih sredstava i kredita, a veliku pomoć očekujemo kako u pripremi dokumentacije, tako i u rešavanju problema koji muče naše selo – kazao je Goran Mijailović, predsednik udruženja „Šumadija voće“ iz Čumića.

Naredni sastanak sa poljoprivrednim proizvođačima Šumadije zakazan je za ponedeljak, 13. jul u Stragarima, a praksa u narednom periodu, kako je zaključeno, biće mesečno okupljanje, na kome će biti predstavljani novi programi ali i definisati aktuelni problemi.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime