Treći Šumadijski internacionalni filmski festival zatvara godinu

0
624

Treći Šumadijski internacionalni filmski festival održaće se od 28. do 30. decembra, na dve lokacije u Kragujevcu. Glavni deo programa, sa 11 dugometražnih filmova, održaće se u Pozorištu za decu Kragujevac, dok će program kratkog metra „Nacionalna klasa“ sa osam filmova publika moći da pogleda tokom dva festivalska dana, u petak i subotu, u Domu omladine.

Uvertira ovogodišnjeg ŠIFF-a napravljena je projekcijom francuskog filma „Makala“, nagrađenog na festivalu u Kanu, reditelja Emanuela Grasa. U svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije, 28. novembra pored autora filma, naši gosti bili su i An Loren Viguru – ataše za kulturu francuske ambasade i Branislav Glumac – koordinator na projektima iz oblasti kulture i umetnosti, a ispred Francuskog instituta za kulturu.

Treći ŠIFF će svečano otvoriti pobednik 46. FEST-a, srpski film „Ederlezi Rising”, reditelja Lazara Bodrože, koji predstavlja žanrovski inovativan i hrabar iskorak u domaćoj kinematografiji.  Na repertoaru je još jedan nagrađivani film iz Srbije, rezervisan za svečanu završnicu festivala, „Banditi u potrazi za mamom“ a publika će biti u prilici da pogleda i bosansku dramu „Žaba”, reditelja Elmira Jukića, nastalu prema istoimenoj kultnoj predstavi koja se igra već deset godina. Sva tri reditelja biće gosti festivala i publika će imati priliku da sa njima razgovara nakon projekcija filmova.

Iz Austrije stižu najgledaniji film u prethodnoj godini, „Divlji miš” i višestruko nagrađivana drama “Najbolji od svih svetova”. Još jedan naslov koji je osvajao nagrade na festivalima širom sveta jeste izuzetan danski  triler “Krivica”.

Veliku Britaniju će predstavljati komedija „Najbolji ortaci” i biografska drama „Srećni princ”. Prvi put na festivalu se prikazuje film iz Grčke, “Zaposlena”, a srpsku premijeru imaće film „Mi, Kojoti”, američko – francuske koprodukcije. Na repertoaru je i francuska drama “Nešto se događa”.

Filmovi iz obe takmičarske selekcije biće u konkurenciji za Nagradu publike grada Kragujevca, koju glasanjem nakon projekcija dodeljuju posetioci festivala. Nakon projekcija domaće kinematografije biće održan razgovor sa prisutnim autorima i članovima filmskih ekipa, kao i sa gostima festivala.

U okviru pratećeg programa festivala, uz veliku pomoć Jugoslovenske kinoteke, Gete instituta u Beogradu i Francuskog instituta u Srbiji, 20. decembra, u Domu omladine, od 14 časova, biće održano predavanje o očuvanju i promovisanju kinematografskog nasleđa, Marjana Vujovića, direktor muzeja Jugoslovenske kinoteke.

KINO│THEQUE je inače projekat podržan od strane francusko-nemačkog fonda i upisan na kartu manifestacija koje se održavaju u sklopu Evropske godine kulturnog nasleđa.

Prateći program festivala obuhvatiće i radionicu za decu „Mali film”, koju organizuje „Filmkultura“, organizacija za edukaciju u oblasti audiovizuelne kulture i umetnosti. Radionica je 29. decembra u Domu omladine, na maloj sceni „Slavica Slaja Urošević“ od 11 do 18 časova. Naši najmlađi sugrađani, uzrasta od 10 do 12 godina, biće u prilici da na poseban i zabavan način saznaju kako nastaje film i naprave prve korake u sedmoj umetnosti snimajući sopstveni filmić. Prijave za radionicu trajaće do utorka 25. decembra, putem zvanične e-mail adrese festivala – siffkragujevac@gmail.com

Cena ulaznica za jedan festivalski dan iznosi 200 dinara i one se mogu kupiti na biletarnici Pozorišta za decu, sat vremena pre prve projekcije, kao i u kafićima „Oblomov“ i „Tango“, dok je za prateći program ulaz slobodan.

I ove godine Šumadijski internacionalni filmski festival su podržali Filmski centar Srbije i Skupština grada Kragujevca.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime