Traže bar jednu od devet zaostalih plata

0
1078

AutosaobraćajZaposleni u kragujevačkom Autosaobraćaju (AS) najavili su da će 26. septembra obustaviti rad, ukoliko im do tada ne bude isplaćena barem jedna od devet zaostalih zarada, odlučeno je juče na zboru radnika, a štrajk su podržala i sva četiri sindikata koji deluju u toj firmi.

Najavljena obustava rada izraz je velikog i opravdanog nezadovoljstva zaposlenih kojima mesecima nisu isplaćene zarade niti troškovi prevoza. Radnici su u više nego nezavidnoj materijalnoj situaciji, i sindikati su morali da stanu iza njihove odluke – kažu u rukovodstvu ogranka UGS „Nezavisnost“ u Autosaobraćaju, napominjući da normalizaciji poslovanja nije doprineo ni prošlomesečni zakup 30 autobusa od jedne domaće privatne firme. Naprotiv, stanje u AS- u je i dalje dramatično.

Većina zaposlenih pored neisplaćenih zarada s nestrpljenjem čeka i početak realizacije socijalnog programa, koji bi obezbedio da 254, od ukupno 480 radnika, uz odgovarajuće otpremnine ode iz firme. U „Nezavisnosti“ tvrde da su predstavnici svih sindikata preduzeća u stalnom kontaktu sa nadležnima u Ministarstvu privrede, te da nema dileme da će socijalni program biti realizovan, ali da pre toga treba videti kakva će biti definitivna sudbina tog preduzeća – da li će moći da preživi dvodecenijsku poslovnu agoniju, ili će otići u stečaj.

Kragujevački Autosaobraćaj, svojevremeno jedno od najuspešnijih auto-prevozničkih preduzeća u Srbiji i nekadašnjoj Jugoslaviji, sa teškoćama se suočio početkom 90-ih, a probleme nije rešila ni privatizacija po prethodnom zakonu, niti skorašnje podržavljenje kojim je firma ušla u restrukturiranje. Propadanju Autosaobraćaja umnogome su doprinosile i mahinacije ranijih poslovodstava, o čemu svedoči i činjenica da su dvojica bivših generalnih direktora firme hapšeni u više navrata, zbog zloupotreba, malverzacija, reketiranja radnika.

Zaposleni u AS-u nemaju mnogo nade da će firma uspeti da vrati staru slavu, jer kažu da je u poslednje dve decenije isuviše opljačkana, a dodaju i da su u tome, zajedno sa hapšenim direktorima, učestvovala i rukovodstva barem dva sindikata. Zaposleni tvrde i da je sve primetnije da je jedna od dve preostale sindikalne organizacije pod velikim uticajem trenutno najveće vladajuće partije u Srbiji.

Izvor: Danas
Autor: Z. Radovanović

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime