Terenac novi model FIAT-a za fabriku u Kragujevcu?

0
1098

Prema pisanju italijanskih medija, Olivier Fransoa, globalni šef brenda FIAT, potvrdio je da kompanija planira da terenac na bazi “FIAT Tipo” proizvodi u Kragujevcu. On je potvrdio rad na porodičnom krosoveru srednje veličine.

Ovaj model će se verovatno proizvoditi u srpskoj fabrici, zajedno sa obnovljenim FIAT 500L sa novim hibridnim motorom i potvrđenim benzinskim motorima Firefly, naveli su italijanski mediji, a proizvodnja bi mogla da počne već 2020. ili 2021. godine.

Novi model mogao bi brzo da uđe u proizvodnju budući da bi delio mehaničku platformu sa “tipom”, pa ne bi bilo potrebno puno vremena za razvoj.

FIAT će uvođenjem terenca u takozvanom B segmentu ući na tržište koje je trenutno najživlje i gde se prodaje najviše vozila. Upravo zbog toga mnogi proizvođači u auto-industriji su već lansirali ili planiraju da uvedu SUV modele.

I ranije se spekulisalo da je proizvodnja terenca u Kragujevcu jedan od mogućih planova. Razmatrano je da se u Šumadiji proizvodi manji terenac, uvećana varijanta “pande”, međutim, zbog velike tražnje na tržištu SUV vozila, FCA će posegnuti za nešto većim modelom koji bi ušao u C segment i donosio i veću zaradu. Italijanski mediji čak navode da će ovaj “tipo SUV”, koji bi mogao da ponese i potpuno drugo ime, imati i varijantu sa sedam sedišta.

Kako navode italijanski mediji, novi terenac bio bi baziran na “tipu SW”, to jest karavan verziji.

Prema tim navodima, “tipo SUV” bio bi 10 centimetara duži od postojećeg terenca 500X, koji je dug 4,25 metara. Međutim, baš kao i njegov “blizanac” “tipo”, imao bi pristupačnu cenu, nižu nego 500X, koji trenutno u Srbiji na akcijskoj ponudi košta od 15.000 evra. Uvođenjem ovog modela u proizvodnju, prema pisanju italijanskih medija, fabrika u Kragujevcu bi bila potpuno uposlena i bila bi sačuvana radna mesta.

FCA novim modelom terenca zasnovanim na “tipu” ulazi ne samo na tržište SUV modela, koje je u rastu poslednjih godina, već se priključuje i uvođenju novih tehnologija, kao što su hibridni i mikrohibridni motori, navode italijanski mediji. U prilog tome govori i činjenica da je FCA u Kragujevcu već počela testiranje hibridne verzije 500L koji bi trebalo da se uskoro pojavi na tržištu.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime