Tehničko remontni zavod “Kragujevac” spreman za demontiranje municije

0
870

Kapaciteti Tehničko remontnog zavoda “Kragujevac” su unapređeni zahvaljujući logističkom sporazumu Srbije i NATO, i taj zavod od danas zvanično može da počne demontiranje municije, saopštila je Ambasada Norveške u Srbiji.

Kako je saopšteno, Vojska Srbije će tako u naredne dve godine moći da uništi skoro 2.000 tona viškova municije koja predstavlja potencijalni bezbednosni rizik.

Reč je o bezbednom demontiranju municije, pri čemu se barut uništava ili reciklira, a metalni delovi se koriste kao sekundarna sirovina.

Sredstva je obezbedio poverilački fond NATO-a od kojeg je Srbija tražila pomoć.

Srbija je novembra 2011. godine inicirala osnivanje Poverilačkog fonda za delaboraciju i uništavanje viška ubojnih sredstava i za unapređenje kapaciteta Tehničko remontnog Zavoda “Kragujevac”. NATO je odobrio taj fond sredinom 2013. godine.

Tim fondom je predviđena ukupna donacija zemalja NATO-a, uključujući i Norvešku, od 3,7 miliona evra za nabavku opreme za Zavod u “Kragujevcu” i za obuku.

Nakon završetka projekta, oprema će ostati u Zavodu koji će biti osposobljen kao regionalni centar za uništavanje viška municije i opreme.

Ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad ocenio je da je ovo još jedan dobar primer podrške NATO-a Vojsci Srbije.

“Norveška je sa zadovoljstvom podržala smanjivanje rizika od incidenata, ali i krađe, kao i oslobađanje odbrambenih resursa kako bi se koristili za korisnije stvari od bezbednog ali opet skupog skladištenja zastarele municije”, rekao je ambasador.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime