SZK: Neophodan dogovor oko FIAT-a

0
328

Pokret “Složno za Kragujevac” zahteva od nadležnih u državi kao i u lokalnoj samoupravi da, u saradnji za menadžementom, za radnike fabrike FIAT Krajsler automobili Srbija pripreme adekvatan program koji bi im sačuvao socijalno dostojanstvo i omogućio normalan život.

“Uvereni smo da su alternative koje se nude radnicima, odlazak u inostranstvo ili otkaz, za dobar deo radnika neprihvatljive. Čak i ako za dve godine počne najavljena proizvodnja električnog automobila, postavlje se pitanje šta sa radnicima kojima sad ne odgovara ni jedna od ovih opcija.

Mi u Pokretu “Složno za Kragujevac” verujemo da bi zajedničkom inicijativom države, menadžmenta FCA Srbija i lokalne samouprave, uz saradnju sa Privrednom komorom i drugim privrednicima, za sve te radnike mogla da se pronađu adekvatana radna mesta u drugim firmama – privremeno.

Ukoliko se obistine najave o proizvodnji novog modela ti radnici bi kod drugih poslodavaca mogli da obezbede egzistenciju te dve godine, a nokoh toga se vrate u matičnu kompaniju. Bez nepotrebnih troškova iz državne ili gradske kase, bez drame, zatvaranja fabrike, na korist svih strana.

Verujemo da je takav scenario moguć, ukoliko postoji volja da Kragujevac ostane industrijski centar, a ne da vrati neslavnu titulu iz devedesetih i ponovo postane dolina gladi.

Ubeđeni smo da ulica nije mesto gde bi ovakvi problemi trebalo da se rešavaju. Zato pozivamo sve političke organizacije da malo više vode računa o ekonomskim interesima Kragujevca, a manje o prikpljanju jeftinih poena i glasova, kako bismo svi zajedno gasili, a ne razbuktavali požare”, navedeno je u saopštenju Pokreta “Složno za Kragujevac”.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime