SZK: Komunalni haos u Kragujevcu

0
674

Pokret “Složno za Kragujevac” oglasio se saopštenjem za javnost u kome kritikuje ponašanje lokalane vlasti u oblasti uređenja komunalne infrastrukture.

Saopštenje SZK prenosimo u celosti:

“Kada nema vizije potežu se parcijalni projekti koji, ne samo da ne rešavaju komunalne i infrastrukturne probleme u Kragujevcu, već ih dodatno usložnjavaju i komplikuju.

Jedan od gorućih infrastruktrunih problema predstavlja haotičan način na koji je rešen saobraćaj u širem centru grada. Na stranu loše stanje kolovoza i neverovatan broj “udarnih rupa” gde god da se krene, ali velike gužve više nisu samo u jutarnjem ili popodnevnom špicu, već, gotovo, neprekidne.

Dugo najavljivana Severna obilaznica izmestiće deo tranzitnog saobraćaja iz centra, ali, čak i kada taj posao bude okončan, a ne verujemo da će biti ispoštovani “predizborni” rokovi, sigurni smo, problemi neće nestati.

Složno za Kragujevac zalaže se da se prednost uvek daje stručnjacima, kako bi sva ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu zaista donosila boljitak građanima. Da sada nije tako, jedan od krunskih dokaza, je javna garaža u ulici Kneza Miloša. I pored više puta umanjenih cena, taj objekat i dalje, uglavnom, zvrji prazan. Nisu li to bačene pare poreskih obveznika, svih Kragujevčana? A da se prethodno vodilo računa o svrsishodnost takvog objekta na tom mestu, da je konsultovana struka umesto partijskih poslušnika, sve je moglo da bude drugačije.

Nemanje vizije i zazirarnje od stručnih stavova, najbolje se vidi na neuspelom pokušaju rekonstrukcije Tržnice. Sve je, što se tog epohalnog naprednjačkog promašaja tiče manje-više poznato, osim ključnih stvari – hoće li ko snositi odgovornost i ima li načina da se sačuva vredan kulturno istorijski spomenik arhitekture?

A parcijalni projekti? Ono što bi trebalo da nadomesti rupe u budžetu. Kako vratiti kredite za pomenute promašene investicije? Pa, preko leđe građana. Najpre je prošle godine porez na imovinu dupliran, a od nedavno uvedena i naplata parkiranja na Aerodromu, i to po cenama kao da se radi o strogom centru grada, kao u ekstra zoni. Da li treba da se pripreme Erdoglija, Centralna radionica, Bagremar…

Složno za Kragujevac pozdravlja nameru da se zagađenje vazduha smanji rešavanjem problema u “Energetici”, te prelaskom na gas sa uglja kao glavnog energenta, ali, istovremeno, ističemo da su činjenice da će taj nimalo jeftin posao, kad se podvuče crta, ponovo platiti Kragujevčani. Kredit će se, nesumnjivo, vraćati iz budžeta, a, shodno dosadašnjoj praksi, strahujemo i da bi sve to moglo da se prelije na ionako prenaduvane račune za grejanje koje građani plaćaju svih 12 meseci. Insistiramo i dalje da se grejanje plaća samo tokom grejne sezone i to po znatno nižim cenama od trenutnih, jer je jasna računica”, navedeno je u saopštenju pokreta “Složno za Kragujevac”.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime