SZK: Čemu kolektivni ugovor koji ne štiti zaposlene?

0
259

Povodom potpisivanja kolektivnog ugovora u JKP “Vodovod i kanalizacija” saopštenjem za javnost oglasio se Pokret “Složno za Kragujevac”.

Saopštenje SZK prenosimo u celosti:

“Čemu služi kolektivni ugovor ako njime nisu zaštićena sva prava zaposlenih, pogotovo visina zarade? Takvo pitanje upućujemo sindikalnim liderima koji su svojim potpisima sudbinu zaposlenih u JKP “Vodovod i kanalizacija” u potpunosti stavili u ruke nesposobnog poslovodstva i lokalne vlasti.

Naime, način na koji bi zarade trebalo da rastu ostao je van novog kolektivnog ugovora. To, praktično, znači da će, ako inflacija nastavi da raste, vrlo brzo ionako skomna zarada postati potpuno obezvređena.

Gradska vlast, to je očito, pokušava da ovakvim kolektivnim ugovorom, preko leđa i na štetu radnika, prikrije katastrofalne rezultate poslovanja JKP “Vodovod i kanalizacija” i sopstvenu nesposobnost.

Kako saznajemo, sličan ugovor spreman je i za zaposlene u JKP “Šumadija”. Zbog nešto viših zarada za njih se sprema i umanjuje od 10 odsto uz zamrzavanje narednih 36 meseci.

Radnici će, očigledno, ostati moneta za potkusirivanje, sve dok sindikalni lideri, zbog sitnih sopstvenih interesa, zanemaruju potrebe kolega koje bi trebalo da predstavljaju i štite”, navode u Pokretu “Složno za Kragujevac”.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime