Svetsko premijerno izvođenje multimedijalnog koncerta „Muzičкi tonovi iz srpsкih starina“

0
755

Sutra od 20 časova, na Letnjoj sceni Univerziteta u Кragujevcu, biće održano svetsko premijerno izvođenje multimedijalnog koncertnog programa „Muzičкi tonovi iz srpsкih starina“, na kom će nastupiti Andrej Jovanić (lauta), Milena Rajković (violina), Uroš Dojčinović (gitara) i Milica Jakšić (violončelo).

Pokrovitelji su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Univerzitet u Кragujevcu i Univerzitetska biblioteka.

Program koji će biti predstavljen slušaocima po prvi put donosi pregršt jedinstvenih muzičkih zapisa, uglavnom nepoznatih široj javnosti, nastalih ispod pera kako domaćih autora, tako i muzički obdarenih ljudi koji su krajem 18, tokom 19. i prvih decenija 20. veka posećivali, boravili ili samo prolazili srpskim prostorima, i južno i severno od obala Save i Dunava, i čije su primamljive muzičke tvorevine oživljavale ispod prstiju srpskih izvođača.

Zvučni spoj upravo ova četiri kordofona (dva trzalačka i dva gudačka), omogućava prezentaciju odabranih kompozicija s izuzetno autentičnim tonskim koloritom, dočaravajući vek i po muzičke atmosfere u Srbiji, koje nema više, a završila se pre nekih stotinak godina.

Ulaz je slobodan.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime