Sve više dece u Kragujevcu oboleva od leukemije

0
6681

bolnica klinicki centar kragujevac

Dečja klinika kragujevačkog Kliničkog centra otkrila je za pet meseci ove godine leukemiju kod petoro dok je cele prošle godine obolelo dvoje mališana.

Ako se ovaj trend nastavi, broj obolelih mališana od teške bolesti će biti učetvorostručen. Planirano je i hitno izdvajanje dela dečje klinike za sterilno odeljenje, u kome treba da se duže vreme pod posebnim uslovima leče deca obolela od leukemije.

Kako kaže prof. dr Zoran Igrutinović, dečji hematolog, “deca kod koje je otkrivena leukemija su u uzrastu od pet do 12 godina, a najbolje efekte za lečenje imaju deca kod koje se bolest otkrije od prve do desete godine.

– Nastanak leukemije je posledica unutrašnjih i spoljašnjih faktora koji utiču na pojavu svih malignih bolesti. Kada se kod male dece otkrije leukemija, ona je uglavnom posledica genetskih faktora. U starijem uzrastu na to utiču sve više virusi, zračenja, hemijski procesi – štetna dejstva kojih ima na sve strane, kaže dr Igrutinović.

Kako tvrde specijalisti, jedan od okidača za nastanak leukemije su virusne infekcije, ali one nisu bile u takvom naletu da bi rezultovale skokom obolelih.

– Kada se javi maligno tkivo u koštanoj srži, tada se javlja leukemija. Simptomi su u prvo vreme da je dete bledosivo, da ima infekcije, krvarenje i da je anemično. U drugoj fazi bolesti javljaju se uvećano žlezde, jetra, slezina – kaže dr Igrutinović.

Oboleli se leče hemoterapijom prema standardima i protokolima koje koristi cela Evropa. Ako tu nema rezultata, ide se na transplantaciju koštane srži.

– Procenat izlečenja dece je veliki, jer imaju mnogo veće šanse za izlečenje nego odrasli. Presudno je da se dijagnoza uspostavi na vreme – kaže Igrutinović.

– U većini slučajeva reč je o akutnoj leukemiji koja se izleči hemoterapijom. Procenat izlečenja dece je veliki, jer imaju mnogo veće šanse za izlečenje nego odrasli. Presudno je da se dijagnoza uspostavi na vreme, tako da se sa terapijom kreće u roku od par sedmica – konstatuje dr Igrutinović.

Zdrav život je prevencija

– Ishrana je važan faktor jer mora da bude kvalitetna. Nažalost, pad životnog standarda utiče na rast malignih bolesti. Važna je i zdrava, nezagađena životna sredina, a kod dece je olakšavajući faktor to što lakše prihvataju bolest nego odrasli – kaže dr Igrutinović.

Izvor: Blic/Nebojša Radišić

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime