Sve veći strah od gašenja FIAT-a u Kragujevcu

1
1771

Krajem minule sedmice i početkom ove, proizvodnja “FIAT 500L” u Kragujevcu ponovo je privremeno bila prekinuta, da bi se juče opet nastavio rad, saznaje list “Danas”.

U FCA Srbija niko ni iz menadžmenta ni iz fabričkog sindikata nije bio dostupan javnosti, te razlozi prvog prekida proizvodnje nakon letošnjeg ukidanja jedne smene i otpuštanja više stotina radnika, zvanično nisu poznati.

Nezvanično se spekuliše da u fabrici i pored ukidanja jedne smene, posla nema dovoljno, zbog toga što je plasman 500L, pre svega na američkom tržištu, znatno slabiji od predviđenog.

Iz tog razloga će u FCA Srbija, kako se čuje, proizvodnja povremeno biti prekidana i u narednom periodu. Da li su ove najave tačne, i ako jesu, do kada i koliko će ti eventualni prekidi da traju, ne zna se pouzdano, pošto se poslovodstvo te kompanije već duže ne oglašava, navodi “Danas”.

Mnogi od radnika koji su napustili FIAT u okviru programa dobrovoljnog odlaska, poslednjih dana nastoje, posredstvom lokalne posredničke firme, da se zaposle u Tojotinoj fabrici u Poljskoj, koja traži nekoliko stotina radnika koji su već radili u automobilskoj industriji. I to uprkos tome što rukovodstvo sindikata FCA Srbija i dalje najavljuje otvaranje nove firme za proizvodnju auto-delova u Kragujevcu, u kojoj bi, prema letošnjem obećanju premijera Aleksandra Vučića, trebalo da bude zaposleno 1.500 radnika.

“Verujemo u obećanje premijera Vučića da će u Kragujevcu da bude otvorena još jedna fabrika za proizvodnju auto-delova”, poručuju i ovih dana iz sindikata FCA Srbija.

Prećutkuju, pritom, da su u isto to verovali i letos, dok su prenoseći Vućićeva obećanja, najavljivali otvaranje te fabrike tokom aktuelne jeseni.

Jesen polagano odmiče, bliži se i početak grejne sezone, a u Kragujevcu od novih investitora, pa i onog koji treba da pokrene novu proizvodnju auto-delova, nema ni traga ni glasa, piše “Danas”.

U Kragujevcu, otuda, kad su o(p)stanak fabrike FCA i auto-industrije u pitanju, polagano počinje da preovlađuje strah, čak i u onom delu javnosti koji je do skora u potpunosti verovao u dugotrajnost tog poslovnog aranžmana.

1 KOMENTAR

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime