Sve je spremno za jubilarni KRAF!

0
805

Deseto, jubilarno izdanje jedinog autohtonog filmskog festivala u Kragujevcu, KRAF-a (Kragujevački festival antiratnog, angažovanog i akademskog filma), koji će se održati od 25. do 29. oktobra, tematski će i ove godine biti posvećeno studentskom filmu uz brojne prateće sadržaje kojima će biti proslaviti 10. rođendan.

kraf

“Sa navršenih deset godina, zreli i odlučni, a slušajući glas publike, shvatili smo da nam je u nazivu a i koncepciji nedostajalo jedno slovo – “A”. I upravo su nam studenti filmskih akademija regiona, u protekle dve godine dokazali da su oni ono što je festivalu falilo – treće “A” ili Akademski KRAF. Stoga, od ove godine, u nazivu festivala i zvanično će uz antiratni i angažovani, stajati i akademski film”, navode organizatori.

Deseti KRAF biće u znaku umetnosti, ali ne samo filmske.

“Odlučili smo da rođendan proslavimo spojivši nekoliko umetnosti tokom pet dana trajanja. Pored 25 sjajnih filmova, posetioci će uživati u izložbi slika, književnoj večeri, kratkom pozorišnom performansu i koncertu.
U takmičarskom delu KRAF-a, sada već tradicionalnom, studenti državnih filmskih akademija iz celog regiona (Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Makedonija) predstaviće se sa ukupno 17 filmova”, najavljuju organizatori.

Prve tri nagrade, kao i do sada, dodeliće žiri sastavljen od eminentnih stručnjaka u oblasti filma i filmske umetnosti, na čelu sa Milanom Nikodijevićem, profesorom produkcije na Novosadskoj Akademiji umetnosti i poznatim dokumentaristom. Posetioci će imati prilike da daju svoj sud o odgledanim filmovima, te nakon svake projekcije glasaju, a na kraju festivala biće uručeno priznanje publike filmu i autoru koji dobije najviše glasova.

I ove godine, organizatori KRAF-a uz pomoć i podršku NKD-a (Nacionalna koalicija za decentralizaciju) uručiće nagradu “Tori Janković” za decentralizaciju filmske umetnosti u Srbiji.

Ovogodišnje, rođendansko, izdanje festivala trajaće pet dana, sa bogatim pratećim programom.

Projekcije filmova i takmičarski deo festivala održaće se u prostoru Doma omladine Kragujevac.

Pored takmičarskog dela, biće prikazan i ciklus studentskih filmova velikih reditelja u programu “Kad su veliki bili mali”.

“Zadovoljstvo nam je da će na KRAF-u svoj prvi dokumentarni film prikazati i Kragujevčanin Dane Ilić. U prostoru Narodne biblioteke “Vuk Karadžić” u Kragujevcu, 28. Oktobra, svoju knjigu “Filmus” će kragujevačkoj javnosti predstaviti proslavljeni srpski reditelj Slobodan Šijan. Publika će takođe videti i originalnu izložbu “Devojka iz grada”, posvećenu glumici Sonji Savić, a posebna poslastica za ljubitelje muzike i filma biće koncert cover rock grupe “Vesele osamdesete” posvećen hitovima iz kultnih jugoslovenskih filmova”, ističu oragnizatori KRAF-a.

Ulaz na sve programe a je besplatan.

KRAF organizuje NVO Millennium iz Kragujevca, uz podršku grada Kragujevca, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i NKD-a, a uz partnerstvo Galerije “Nadežda Petrović” iz Čačka, Doma omladine, Dramskog studija Doma omladine i Narodne biblioteke “Vuk Karadžić”.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime