Sutra počinje jubilarni, deseti, KRAF

0
1024

Deseto, jubilarno izdanje jedinog autohtonog filmskog festivala u Kragujevcu, KRAF-a (Kragujevački festival antiratnog, angažovanog i akademskog filma), koji će se održati od 25. do 29. oktobra, tematski će i ove godine biti posvećeno studentskom filmu uz brojne prateće sadržaje.

kraf

Sa navršenih deset godina, zreli i odlučni, a slušajući glas publike, organizatori su shvatili da im je u nazivu a i koncepciji falilo jedno A.

“I upravo su nam studenti u protekle dve godine dokazali da su oni ono što je festivalu falilo, treće A ili Akademski KRAF. Stoga, od ove godine u nazivu festivala i zvanično će uz antiratni i angažovani stajati i akademski film”, navode organizatori.

Deseti KRAF biće u znaku umetnosti, ali ne samo filmske. Doneta je odluka da se rođendan proslavi spajanjem nekoliko umetnosti tokom tih pet dana trajanja festivala. Pored 25 filmova, posetioci će uživati u izložbi slika, književnoj večeri, kratkom pozorišnom performansu i koncertu.
U takmičarskom delu KRAF-a, sada već tradicionalnom, studenti državnih filmskih akademija iz celog regiona (Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Makedonija) predstaviće se sa ukupno 17 filmova. Prve tri nagrade, kao i do sada dodeliće žiri sastavljen od eminentnih stručnjaka u oblasti filma i filmske umetnosti, na čelu sa Milanom Nikodijevićem, profesorom produkcije na novosadskoj Akademiji i poznatim dokumentaristom. Posetioci će imati prilike da daju svoj sud o odgledanim filmovima, te da nakon svake projekcije glasaju a na kraju festivala biće uručeno priznanje publike filmu i autoru koji dobije najviše glasova.

I ove godine organizatori KRAF-a uz pomoć i podršku NKD-a (Nacionalna koalicija za decentralizaciju) uručuju nagradu „Tori Janković“ za decentralizaciju filmske umetnosti .

Ovogodišnje, rođendansko izdanje festivala trajaće pet dana, sa bogatim pratećim programom. Projekcije filmova i takmičarski deo festivala održaće se u prostoru Doma omladine Kragujevac. Pored takmičarskog dela, biće prikazan i ciklus studentskih filmova velikih reditelja u programu Kad su veliki bili mali.

Na KRAF-u će svoj prvi dokumentarni film prikazati i Kragujevčanin Dane Ilić. U prostoru Narodne biblioteke Kragujevac svoju knjigu će 28.oktobra kragujevačkoj javnosti predstaviti proslavljeni reditelj Slobodan Šijan.

kraf-program
KRAF organizuje NVO Millennium iz Kragujevca uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, grada Kragujevca i NKD-a (Nacionalne koalicije za decentralizaciju), a uz partnerstvo Galerije „Nadežda Petrović“ iz Čačka, Doma omladine Kragujevac, Dramskog studija Doma omladine i Narodne biblioteke Kragujevac.

Ulaz na sve programe KRAF-a je besplatan.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime