Šumadijski bluz na kragujevačkom univerzitetu!

0
991

“Bluz je u najširem značenju, poezija čežnje, očekivanja, ličnih nezadovoljstava i padova. A, Šumadija bluz, nepoznati pošiljalac, koji kritikuje rad Univerziteta u Kragujevcu i iznosi “jade” zaposlenih.

Univerzitet u Kragujevcu dobiće novog rektora, jer sadašnjem vršiocu dužnosti ističe mandat. Afera oko bivšeg rektora još se nije slegla, a na toj visokoškolskoj ustanovi ponovo se uzburkavaju strasti. Anonimna pisma, saopštenja i optužbe preplavljuju medije.

Tim mejlom medijima su se obratili radnici stručne službe rektorata “koji je za njih oličenje kazamata”, jer su, kako navode, su dolaskom novog rukovdstva, izloženi torturi, praćenju. Na Univerzitetu, te navode, odbacuju.

“Zaposleni na Univerzitetu u stručnioj službi juče su nas obavestili pisanim putem, da navodi iz tih tekstova ne stoje i da oni ne stoje kao potpisnici tih tekstova“, kaže Marko Lukić, generalni sekretar Univerziteta u Kragujevcu.

U javnosti se spekuliše da iza “Šumadija bluza” stoji bivše rukovodstvo Univerziteta, koje je smenjeno na sednici Saveta krajem juna. Zbog dugotrajnog sukoba kragujevačkih akademaca, reagovalo je i resorno ministarstvo i naložilo otklanjane nepravilnosti u radu Fakulteta medicinskih nauka.

“Neusaglašenost statutarnih akata Medicinskog fakulteta i našeg Univerziteta, bila je u jednom trenutku razlog zastoja, u saradnji. To usaglašavanje je završeno, problemi kojisu postojali su prevazidjeni”, ističe prof. dr Goran Davidović, FMN Kragujevac.

Zatišje je kratko trajalo. Pred zakonski izbor rektora, nova talasanja i pitanja. Da li je rok od devet dana, koliko su imali fakulteti da predlože kandidate, kratak?

Još u junu bilo je vrlo jasno, da će se izbori raspisati najkasnije u ovo vreme. Tako da verujem, da su svi kandidati potencijalni, koji su mogli da razmišljaju o tome, imali vremena da se spreme i prijave“, kaže prof. dr Dobrica Milovanović, dekan FIN Kragujevac.

Rok za prijavu kandidata, za izbor rektora, ističe sutra. Do sada je je 10 od 12 fakulteta dostavilo predloge, a Univerzitet u Kragujevcu, nadležnim organima, izveštaj o nenamenskom trošenju sredstava u prethodnom periodu. Čak 53.000 evra, namenjenih rekonstrukciji doma Vojske za potrebe Filološko-umetničkog fakulteta, tvrde u Rektoratu.

www.rts.rs

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime