Studenti Bolonje koji ne postoje

19
6976

Nekada je redosled bio sledeći: rođenje, osnovna škola, srednja škola, fakultet, brak, deca… Studenti Bolonje su zapeli kod četvrtog po redu.

Za pomoć su nam se obratili studenti Filološko-umetničkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu.

Upisali su četvorogodišnji fakultet 2006. godine. Kada su ga završili, ostali su uskraćeni za diplomu uz objašnjenje da ne znaju šta treba da napišu na njihovoj diplomi.
Dobili su preskupa “uverenja” sa rečima da diploma stiže uskoro, jer je u izradi. Diplome nema već tri godine! U uverenjima koja su dobili stoji sledeće zvanje: diplomirani srbista (filolog). Znali su šta su završili, te su se nadali poslu u struci.

Uskoro dobijaju novo obaveštenje: svi moraju da upišu master studije, jer su bez toga niko i ništa. Kada su upisivali prvu godinu studija, niko nije ni sanjao o petoj. Bili su zatečeni.

Master diplomirani srbista (filolog) – zvanje od koga podilazi jeza, jer zvuči krajnje haotično, njihovo je zvanje nakon završene pete godine studija, tj. mastera. I kada su najzad pomislili da je to to, sada im ni taj master ne znači apsolutno ništa. To zvanje jednostavno ne postoji u zakonu! Neke škole odbijaju njihova dokumenta uz obrazloženje da nisu dovoljno kompetentni za rad. Pitaju se gde su to i šta završili. „ Deco, vas je neko prevario, vi ne postojite u normativu!“ – direktori, pravnici, opštinari kažu da su prevareni! Fakultet kaže da je država kriva, država se ne odaziva, a ministar Obradović želi saradnju sa Kinom! A šta oni da kažu roditeljima posle svega?!

Oni samo žele posao za koji su studirali! Žele zvanja koja zaslužuju i sa kojima mogu da rade,a ne zvanja zbog kojih ih ponižavaju! Krivi su oni, studenti, jer su BOLONjA!
Zakon se menjao pre tri godine, a njih niko nije ubacio u zakon. Ali su im redovno uzimali pare, kako je kome i koliko trebalo po službama fakulteta. Ministarstvo ćuti i dalje, a zna za ovaj problem (da ne kažemo sramotu). Nije u pitanju sada samo fakultet u Kragujevcu. Ovo je mnogo šira priča, problem koji postoji dok studenti Bolonje ne postoje.

19 KOMENTARI

 1. isto su uradili i sa pravnicima,dobili smo diplome na kojima pise dipl.pravnik ali sa tom diplomom ne mozes nigde da se zaposlis kao pravnik

 2. Na PMf-u u Kragujevcu sam 2007.god upisala biologiju po sistemu 4+1, sto znaci diplomiram sa 4 a peta godina, tj.master je za one koji to zele. U toku prvog semestra bez ikakve saglasnosti studenata prebaceni smo na program 3+2. Sa 3 zavrsene donine dobijamo zvanje biolog koji u zakonu o radu ne postoji. I samim tim smo primorani na studiranje od 5 godina, i sa placanjem skolarine na masteru. Sto znaci da smo u samom startu prevareni i da nas kradu, kardu!!! Eto takvi su fakulteti u Kragujevcu!!!!

 3. Na ekonomskom fakultetu svi sem dva smera dobijaju naziv “diplomirani menadžer” iako je svima na početku rečeno da će biti “diplomirani ekonomista”… a na masteru kasnije “master menadžer”. Naravno da zvanja “diplomirani menadžer” i “master menadžer” ne postoje ni po jednom zakonu…. Zamislite tek te muke!

 4. stvarno glupi nazivi za zvanja, najvise mi zao ekonomista, Boze, zamislite tek kad pocnu da ih mesaju sa menadzerima Megatrenda…nisu zasluzili

 5. A studenti upisani 2006. Filolosko-umetnickog u Beogradu DOBILI DIPLOME prosle godine, nakon uverenja….. Mislim, blago njima. Ali zasto ne moze biti i blago nama?

  • U Beogradu ne postoji Filološko-umetnički fakultet već Filološki,ne znam i ne razumem čemu tolika fama oko naziva diplome zato što je javna tajna da se posao u struci u Kg dobija isključivo preko stranačkih veza ne bih da imenujem partiju mada svi dobro znamo o kojoj se radi kada je reč o prosveti.Iz godine u godinu kriterijumi za upis studija i dalje školovanje su sve gori danas studira ko hoće razlika u ispitima je ogromna jer konkretno na FILUMU studenti na masteru mogu da biraju neke predmete koji su do pre desetak godina bili obavezni u osnovnim studijama,a o kvalitetu govori i činjenica da je masa renomiranih profesora iz Beograda odbila da dolazi u KG sbog sveznalica poput Vladimira Polomca!

   • Posao se u Kragujevcu dobija preko veze – javna tajna. I ja sam jedna od mnogih koji ne mogu da se zaposle jer ne traže posao preko stranke. To se ne odnosi samo na srbiste nego i na angliste, germaniste i ostale. Ovde je poenta, konkretno kada je u pitanju FILUM, to da diplome nisu uopšte odštampane i predate diplomcima. I da su zvanja neregulisana od strane države. Tako na ”konkursu”, recimo u Beogradu, traže diplomiranog profesora engleskog, a ne diplomiranog anglistu jer ”ne postoji” kao zvanje. Tako rade mnoge škole u Srbiji. Takođe sve škole zahtevaju master diplomu. Kada nemaš vezu traže ti master, položen državni ispit, a kad imaš treba ti samo uverenje o diplomiranju. Niko te ne pita ni za zvanje ni za državni ispit. Što se tiče nepodeljenih diploma, za to može da se krivi uprava fakulteta, ali ne i profesori. Pa ne štampaju oni diplome. I meni nije predata diploma i sama potežem pitanje, ali kod uprave. Ne mogu ja da jurim nekoga od profesora kada to nije njihov posao. Meni se nikako ne svidja vaša aluzija da su studenti imali nekvalitetnu nastavu. Moje kolege i ja smo uložili i trud i vreme u učenje, kao i studenti bilo kog fakulteta. Ne rastu nama rogovi na FILUMU. I kada se upisuju na master u Kragujevcu, studenti se rangiraju po zvanju i broj je ograničen, a u Beogradu primaju sve koji se prijave. Najviše me iznervira kada vidim oglas za posao u kome isključivo traže da osoba ima ”diplomu filološlog fakulteta u Beogradu”. Trpim, u svojoj zemlji, čistu diskriminaciju jer sam fakultet završila u Kragujevcu, a ne u Beogradu. Ovo ”ja” je u ime svih mojih kolega istomišljenika. I u Kragujevcu radi mnogo profesora iz Beograda, ne znam o čemu pričate. Studenti nisu krivi jer su odabrali FILUM. Ovde je problem loša administracija fakulteta i korupcija u državi.

    • Oni koji su studirali u ona “srecnija vremena” ili u vremenima devedesetih, kada je mogao SVAKO da studira, sada govore da ne shvataju famu oko NEPOSOTOJECIH diploma, koje smo zasluzili!!!! Jadna li je ova drzava sa takvim UMOVIMA!!!!!!!!!!Oni koji su zavrslili i imaju ispravne diplome, posao koji im se debelo placa, sada ne shvataju kako tamo neki studenti, koji su proveli 5 godina, po kojekakvim podrumima i potkrovljima. Glete, molim Vas!!!!Fama je, nego sta!!!!! Ne studira ko zeli, vec ko ima dovoljno novca da zadovolji kasu fakulteta, ako bas nekoga vucete za jezik!!!!!!! Oni koji su studirali po Bolonji vrlo dobro znaju da su citave dane provodili na fakultetu uceci!!!!

   • Meni je poznato bas suprotno – da masa renomiranih profesora iz Beograda, sa beogradskog filoloskog, a i sa diplomom beogradskog filoloskog, radi na Filumu, ne znam odakle ova opaska…
    Sto se tice cuvene uporedne gramatike, koja je kod vas obavezna, a kod nas izborna i to tek na masteru – zapitajte se koliko tezite sustinskom znanju, a koliko formalizmu i bespotrebnom rasplinjavanju u istoriju jezika.
    Ovo vam govori neko ko je odabrao smer jezik na masteru.
    Aleksandra Lukic

 6. Kad sam obnavljala sad apsolventski, tj. po bolonji, obnavljala sam cetvrtu god., drugi put, cujem, da je moja generacija 2006, neakreditovana bolonja. Na ekonomiji sam u Kg-u. Zaprepastila sam se. Inace, ni kod nas nisu dobili diplome, od 2006 generacije.

 7. Мени много смета што сад сви вуку за рукав професоре. Професори немају никакве везе са апсурдом Министарства које је акредитовало студије на Филолошко-уметничком факултету, а онда се после 2 године сетило да нешто мења. Дакле проблем је у Министарству које је у потпуном хаосу. Да ли ико нормалан верује да министар Обрадовић има појма шта значи студирати? Не верујем. Да ставимо на страну то што само запослење зависи од веза и везица, али мени заиста много смета ова хајка на професоре Филума. Нису то заслужили. Проблем је и у нама студентима који смо веровали (а нисмо тражили црно на бело шта ћемо бити после завршених студија) том истом Министарству просвете и том истом министру Обрадовићу. Сигурна сам да квалитет студија на Филолошко-уметничком факултету Универзитета у Крагујевцу није лошији у односу на Филолошки у Београду, али ми смо дискриминисани као и све што је ван Београда. У Крагујевцу раде дивни професори, стручни, заљубљени у своју научну област, наравно има изузетака, али ја говорим о професорима чија ћу предавања памтити, попут професора Бошковића, професора Часлава Николића, професора Ковачевића, професорке Славице Гароње Радованац, професора Стакића, професора Рамића, професора Величковића(чувени Роде) и професора Младеновића. Од свих набројаних једино је професор Часлав из Крагујевца. Ето, остали имају жељу да предају у провинцији иако су изузетно цењени…

  • Uglavnom podržavam tvoj komentar, ali, moraš priznati da je potrebno da se FILUM već jednom odluči da li želi da proizvodi prosvetne radnike ili naučnike i da to jasno i glasno kaže studentima.

   • Upravo tako. Sve pohvale za rad i strucnost profesora na Filumu, ali neka se donese jasna odluka da li smo prosvetni radnici ili iskljucivo naucnici. Ako smo naucnici-onda neka nas sve ostave na fakultetu, jer u zemlji Srbiji naucnici i nisu nesto mnogo placena bransa!
    Aleksandra Lukic

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime